THEMA

SNEL GEBAAR NAAR DE GEDUPEERDE OUDERS

Binnen vier maanden krijgen alle gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire €30.000. Ouders die te veel ontvangen hoeven dit niet terug te betalen. Ouders met een hogere schade blijven in aanmerking komen voor deze vergoeding. Dat maakte staatssecretaris Alexandra van Huffelen dinsdag bekend.

Snel gebaar

Het kabinet reageert hiermee op het vernietigende rapport van de parlementaire ondervragingscommissie dat vorige week verscheen. Rutte III kwam dinsdag in het Catshuis bijeen om te praten over 'Ongekend onrecht', zoals het rapport is betiteld. De grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden in de ontspoorde fraudejacht concludeerde de commissie.

Het kabinet moest dan ook snel met een gebaar naar de ouders toe komen. De afwikkeling verloopt tot nu toe alles behalve soepel. Er is ingezet op zorgvuldigheid en maatwerk. Met als gevolg een trage en stroperige aanpak. Dit kritische geluid is dan ook vaak te horen in de Tweede Kamer, dat schrijft het FD.

Verantwoordelijkheid

Staatssecretaris Van Huffelen denkt dat ongeveer de helft van de benadeelde ouders genoeg zal hebben aan de compensatie van €30.000. De fiscus heeft op het moment zo'n 9000 gedupeerden in het vizier. Maar naar verwachting zijn dit er veel meer. Uiterlijk begin mei moet het bedrag op de rekening staan van de getroffen ouders.

Op zondag 3 januari zal het kabinet opnieuw bijeenkomen in het Catshuis om over het rapport te spreken. En zullen ze zich opnieuw buigen over de immense hersteloperatie. De vraag of en wie hier politieke verantwoordelijk moet nemen speelt daarbij ook nog rol. Later in januari zal dan ook nog een uitgebreide kabinetsreactie en een confrontatie met de Tweede Kamer volgen, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post