THEMA

STERKSTE KRIMP NEDERLANDSE ECONOMIE OOIT GEMETEN

Coronajaar 2020 heeft de Nederlandse economie 3,8% doen krimpen. Volgens het CBS is dit de sterkste krimp ooit gemeten.

2009

Het eerste kwartaal van 2020 was de krimp -1,5%, het tweede -8,5%. Hoewel het derde kwartaal een groei van 7,8% laat zien, en het vierde kwartaal een minieme krimp van -0,1%, kromp de economie in Nederland over 2020 met 3,8%. Een historisch dieptepunt volgens het CBS. In 2009, het jaar van de kredietcrisis, was de krimp 3,7%. Volgens Minister van Economische Zaken Bas van ’t Wout ‘hakt dat er stevig in’.

Europa

Nederland is niet het enige land in Europa waar de economie een klap heeft gekregen van de coronacrisis. Andere landen zoals Frankrijk en Italië zien ook hun economie krimpen, terwijl Duitsland, Spanje en België een zeer miniem plusje boeken. Hoewel de klappen door heel Europa te voelen zijn, krijgt Nederland van de Europese Commissie ook de laagste raming voor economische groei over 2021 van heel Europa. Verwacht wordt dat deze slechts 1,8% zal bedragen, ver onder de gemiddelde verwachting van 3,7 onder de andere EU-landen.

Inhaalslag

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt de prognose van de EC ‘te kort door de bocht’. Hij zegt dat de ramingen uit elkaar lopen, en bij de presentatie alweer achterhaald zijn. Volgens Hoekstra is er geen rekening gehouden met het feit dat de krimp in 2020 minder was dan de verwachtte 4,2%. Ook zegt Hoekstra dat Nederland klaar is voor een inhaalslag. Ondanks de lage score van Nederland, is Brussel voorzichtig optimistisch over het economische herstel van de EU. Zo is er een Europees coronaherstelfonds waar lidstaten subsidies of leningen kunnen krijgen en wordt er gewerkt aan economisch hervormingen waar nodig.

  • Vond u dit bericht waardevol?

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox