THEMA

TOP FISCUS WIST VAN ILLEGALE FRAUDEJACHT

Topambtenaren van de Belastingdienst waren direct verantwoordelijk voor de fraudejacht rond de kinderopvangtoeslag. Er werd ruim baan gegeven aan een speciaal fraudeteam dat zonder behoorlijk onderzoek en tegen de wet in toeslagen stopzette bij enkele honderden ouders, bericht Trouw.

Managementteam Fraude

Trouw deed samen met RTL Nieuws onderzoek naar de kwestie. Bronnen zouden tegenover Trouw en RTL hebben bevestigd dan het zogenoemde Managementteam Fraude toestemming gaf. In dat team zat toen onder meer de algemeen directeur van de dienst de directeur van de Fiod en de directeur van de afdeling Toeslagen.

Illegaal opgetreden

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) beschikt inmiddels over de documenten die dit aantonen. Onduidelijk is of toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes op de hoogte was van het illegaal handelen. Dat de topambtenaren betrokken waren is naar boven gekomen dankzij het verzoek van de journalisten op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (wob).

Volgens de krant moet uit de documenten blijken wanneer tot de ambtelijke top doordrong dat illegaal werd opgetreden door het zogeheten 'Combiteam Aanpak Facilitators' (CAF). Afgelopen vrijdag melde Snel de stukken te hebben ontvangen. De staatssecretaris stelt spoedig de analyse gereed te willen hebben om tot een oordeel te kunnen komen. Volledigheid en zorgvuldigheid zijn hierbij cruciaal voor een volledig beeld, aldus Snel.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post