THEMA

TRUMP GEEFT TOE: ‘BELASTINGONTWIJKING WAS EEN SPORT’

Acht van de tien jaren tussen 1985 en 1995 heeft president Trump, toen nog ondernemer, geen belasting betaald. Hij claimde miljoenenverliezen bij zijn aangifte. The New York Times heeft beschikking over ‘uitdraaien’ van Trumps belastingaangifte bij de Internal Revenu Service. Na een publicatie van de krant, bevestigde president Trump per tweet dat hij als ondernemer grote verliezen opgaf aan de fiscus. Dat schrijft NRC.

‘Het was een sport’

“Je wilde altijd grote verliezen opvoeren voor de belastingen – vrijwel alle projectontwikkelaars deden dat – en dan opnieuw onderhandelen met de bank, dat was een sport”, schrijft de president. De verliezen waren boekhoudkundige ‘non-monetaire’ afschrijvingen, waarmee belasting kon worden ontweken.

Aangiften Trump

De New York Times komt met het onderzoek naar buiten in een week dat meer recente belastingaangiften van Trump centraal staan in de politiek. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden dienen bij de fiscus een verzoek in om Trumps aangifteformulieren van de laatste zes jaar in te zien. Minister Mnuchin van Financiën heeft dat verzoek eerder deze week afgewezen met de overweging dat het verzoek ‘geen geldig wetgevend doel dient’.

Niet vrijwillig

Trump is de eerste president sinds Richard Nixon die zijn belastingaangiften niet vrijwillig heeft gepubliceerd. Dat is geen verplichting, maar wel gebruikelijk. Trump stelt in een persconferentie vorige maand dat hij ‘dolgraag mijn belastinggegevens openbaar zou willen maken, als ze niet werden onderzocht’. Hij onderstreepte daarbij dat hij in 2016 tot president is gekozen, terwijl destijds ook al werd gediscussieerd over zijn belastingaangiften.

Rechtszaken tegen onderzoeken

Onderzoeken naar zijn ondernemerstijd bevecht Trump. Hij spande al zaken aan tegen Deutsche Bank, de belangrijkste kredietverstrekker van de Trump Organization, tegen accountantsfirma en tegen voorzitter Elijah Cummings van de toezichtcommissie van het Huis van Afgevaardigden. Hiermee wil hij voorkomen dat bedrijfsgegevens openbaar moeten worden gemaakt. Volgens de advocaten van Trump worden de gegevens alleen opgeëist ‘om de president lastig te vallen’.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post