THEMA

TWEE POLITIEKE ZWAARGEWICHTEN VOOR FINANCIËN

Twee ambtelijke en bestuurlijke zwaargewichten uit de koker van D66 moeten het vertrouwen in de fiscus zien te herstellen. Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen worden de nieuwe staatssecretarissen van Financiën. De twee zullen naar alle waarschijnlijkheid aankomende woensdag Menno Snel opvolgen. Gezamenlijk worden ze verantwoordelijk voor de opgeknipte Belastingdienst.

Belastingdienst, Douane & Toeslagen

In de nasleep van de toeslagenaffaire besloot minister Hoekstra na het vertrek van Menno Snel de Belastingdienst op de knippen. Dit is volgens de minister de enige manier om de vele problemen aan te pakken. Vijlbrief moet zich gaan ontfermen over de fiscaliteit en de 'klassieke' Belastingdienst.

Zijn nieuwe collega Van Huffelen wordt verantwoordelijk voor Toeslagen en de Douane en krijgt daarbij ook de afwikkeling van het toeslagen debacle op haar bord. Ze is de eerste vrouwelijke bewindspersoon op Financiën, schrijft het FD.

Thesaurier-generaal

Toch is de benoeming van ambtelijk zwaargewicht Vijlbrief opvallender. Gezien zijn recente herbenoeming van de Eurogroep Werkgroep, een groep die verantwoordelijk is voor alle vergaderingen van de ministers van financiën in de eurozone. De oud-topambtenaar was van 2011-2018 de thesaurier-generaal bij het ministerie en was onder andere verantwoordelijk voor de financiële sector en markten en het beheer van de schatkist.

Behalve de hervorming van de Belastingdienst zal hij komende jaren onder andere verantwoordelijk zijn voor de invoering van de vliegtaks, CO2-belasting en de aanpak van belastingontwijking. Vijlbrief is ook hoogleraar Europees economisch en financieel beleid aan de Universiteit van Amsterdam. En was voor hij naar Financiën ging vooral actief op het ministerie van Economische Zaken.

Daadkracht en empathie

Van Huffelen, nu nog directeur van GVB Amsterdam, krijgt de meeste gevoelige portefeuille voor haar kiezen. De verantwoordelijkheid voor de compensatie van de duizenden gedupeerde ouders maar ook het herstel van vertrouwen in de dienst. Daarbij zal ze de aanzet moeten geven voor de hervorming van het veel bekritiseerde toeslagenstelsel.

Vooral haar bestuurlijke daadkracht zal hierbij belangrijk zijn, maar ook empathisch vermogen. Van Huffelen was voor haar directeurschap wethouders van Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte van Rotterdam. Ze deed eerder vergeefs een gooi naar het voorzitterschap van D66, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post