THEMA

UBER IN VIZIER VAN AMERIKAANSE BELASTINGDIENST

Uit door de beurswaakhond SEC ontvangen documenten van Uber blijkt dat de Amerikaanse federale belastingdienst IRS onderzoek doet naar de aanslagjaren 2013 en 2014. Het onderzoek kan invloed hebben op de belastingenaangiften van het bedrijf in verschillende markten, waaronder Nederland.

Aangiften tussen 2010 en 2019

Uber zegt zelf voldoende geld opzij te hebben gezet voor de eventuele extra belastingen. Het is volgens het autodeelbedrijf ook mogelijk dat de aangiften tussen 2010 en 2019 in een aantal andere landen nog kunnen veranderen. Het gaat naast Nederland om de VS, India, Brazilië en het VK.

Niet alleen de federale IRS doet onderzoek naar Uber. Ze worden ook onderzocht door de belastingdiensten van verschillende Amerikaanse staten.

Belastingvoordelen van tenminste $141 mln

Wat de aanleiding is voor het onderzoek is niet duidelijk, wel schrijft Uber dat belastingvoordelen die het bedrijf geniet ter waarde van tenminste $141 mln zullen worden geschrapt dankzij transacties tussen dochterbedrijven in verschillende landen. Met het zogenaamde 'transfer pricing' worden inkomsten naar gebieden met gunstigere belastingtarieven gesluisd. Hiervoor kreeg Amazon in 2017 nog een naheffing van €250 mln, schrijft het FD.

In het eerste kwartaalbericht sinds de beursgang van Uber viel te lezen dat Uber in het afgelopen kwartaal een verlies van $1 mrd heeft geleden. Dit komt onder meer door de grote hoeveelheid investeringen van het bedrijf, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post