THEMA

VERLAGING VPB TARIEF UITGESTELD

Volgend jaar moet er een forse extra lastenverlichting komen voor de middeninkomens van ongeveer €3 mrd. En daar gaat het bedrijfsleven aan meebetalen. De beloofde verlaging van de winstbelasting voor ondernemers laat nog een jaar op zich wachten. Daarbij gaat in 2021 het vennootschapsbelasting (Vpb) tarief minder hard omlaag dan afgesproken.

Stijgende lonen

De vier coalitiepartijen zijn het hier over eens geworden in de onderhandelingen over de belastingplannen voor 2020. De lichte rem op de lastenverlichting voor bedrijven moet €1 mrd vrij maken en de overige €2 mrd gaat via de begroting. Het hing al even in de lucht. Op de VVD partij-bijeenkomst gebruikte Mark Rutte al stevige taal. 'De winsten klotsen bij de bedrijven tegen de plinten. Maar het enige wat stijgt, zijn de lonen van de ceo's. Niet de lonen van de werknemers. Dat is onacceptabel', aldus de premier.

De andere coalitiepartijen sluiten zich aan bij dat idee. Ook bij die partijen was de extra lastenverlichting voor de middeninkomens een belangrijk punt. Volgens de cijfers van het Centraal Planbureau stijgen de lonen dit en volgend jaar met gemiddeld 2,5%. De koopkrachtstijging van 1,2% voor volgend jaar is niet genoeg voor de coalitie, dat schrijft het FD.

Vpb en zelfstandigenaftrek

Eerder werd afgesproken dan de Vpb in de tweede schijf (vanaf €200.000 winst) volgend jaar zou dalen van 25% naar 22,55%. In 2021 zou dit dan verder dalen naar 20,5%. Nu melden coalitiebronnen dat het tarief volgend jaar op 25% blijft en in 2021 zal worden verlaagd naar 21,7%. De daling in de eerste schrijf van 19% naar 16,5% in 2020 blijft staan.

Er komt al flink wat kritiek binnen op de kabinetsplannen. Vooral het mkb zou lijden onder de voorgestelde maatregelen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland wijzen op de onzekerheid vanwege Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. Niet alleen multinationals worden geraakt door de maatregelen, maar ook 'tienduizenden mkb-bedrijven waar de winsten niet tegen de plinten klotsen'.

Naast de Vpb afspraken menen ingewijden ook dat er een akkoord is bereikt over de afbouw van zelfstandigenaftrek. Deze moet in tien jaar tijd dalen van maximaal €7280 naar ongeveer €5000, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post