THEMA

VESTIGINGSKLIMAAT NEDERLAND WAS IN 2020 MINDER POPULAIR

Nederland heeft in 2020 fors minder bedrijven aangetrokken dan in voorgaande jaren. Van invloed op de cijfers zijn corona, Brexit en het vestigingsklimaat.

305 bedrijven

Afgelopen jaar kozen 305 bedrijven voor Nederland. Dit blijkt uit de jaarcijfers van Invest in Holland en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap voor buitenlandse investeringen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Verwacht wordt dat deze bedrijven samen over drie jaar meer dan 8.600 direct banen creëren en €1,9 miljard euro investeren. Beyond Meat, Chargebee en Sekisui Polymatech kozen onder anderen voor Nederland. In 2019 trok Nederland nog 397 bedrijven aan.

Corona

De coronacrisis zet wereldwijd bedrijfsinvesteringen onder druk. Bedrijven zijn terughoudend met het openen van nieuwe vestigingen in het buitenland. Ook Nederland is niet gespaard gebleven met een daling van de binnengehaalde bedrijven van bijna een kwart. Dankzij de sterke positie van Nederland in Life Sciences & Health, IT en Agrifood kon een hardere teruggang gedempt worden.

Vestigingsklimaat

Mede door corona en de daarbij gemoeide afname van buitenlandse investeringen neemt de wereldwijde concurrentie toe. Om belangrijke en innovatieve bedrijven aan te trekken is een goed vestigings- en investeringsklimaat van groot belang. Helaas blijkt volgens Invest in Holland en de NFIA dat dit steeds lastiger wordt. De onduidelijkheid rondom de stikstofcrisis, het groeiende tekort aan gespecialiseerd personeel in sommige sectoren en niet-doorgezette of versoberde fiscale maatregelen die het vestigingsklimaat aantrekkelijker zouden moeten maken zijn hier de oorzaak van.

Brexit

Nederland blijft in trek bij Brexitbedrijven. Door extra administratie, procedures, levertijden en vertraging in het bereiken van de Europese markt kiezen Britse bedrijven vaak voor Nederland als nieuw vestigingsland. 78 bedrijven in zowel 2019 als 2020, met een totaal van 218 sinds het referendum in 2016. Daarnaast is het NFIA nog in gesprek met 550 Brexitbedrijven. Door de aanhoudende onzekerheid rond de Brexit-deal kiezen veel bedrijven, Brits of uit de rest van de wereld, voor een overstap of uitbreiding naar Nederland om dichter bij de Europese markt te zijn.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post