THEMA

VIJLBRIEF: MULTINATIONALS BETALEN €2,6 MILJARD BELASTING OVER €24,8 MILJARD WINST

Nederlands multinationals betalen weinig belasting. Dat was al wel bekend. Maar nu zijn er ook cijfers die deze claim onderbouwen. In 2016 maakten multinationals in Nederland 24,8 miljard euro winst. Hierover betaalden zij 2,6 miljard euro aan winstbelasting. Dat schrijft het AD.

Overzicht van 155 multinationals

De cijfers blijken uit een rapportage van D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën. Het is voor het eerst dat het kabinet een uitgebreid overzicht geeft over de omvang van de belastingafdracht van in totaal 155 Nederlandse multinationals.

Beperkingen in de gehanteerde methode

Uit de cijfers kan volgens Vijlbrief niet de conclusie getrokken worden dat multinationals over hun winsten slechts 10,6 procent belasting betalen, terwijl het tarief voor winsten boven de 200.000 euro momenteel 25 procent bedraagt. In de gehanteerde methode wordt namelijk geen rekening gehouden met winsten van deelnemingen, zoals dochterbedrijven. Daardoor ontstaan dubbeltellingen. Daarnaast miskent de methode de mogelijkheid in Nederland om verliezen uit het verleden met de winst te mogen verrekenen.

Effectieve belastingdruk

Als je rekening houdt met de afwijkingen, dan komt de effectieve belastingdruk voor multinationals volgens Vijlbrief uit op 21,7 procent. Dit is alsnog lager dan het vpb-tarief van 25 procent. De reden hiervoor is dat bedrijven specifieke aftrekposten hebben, zoals de liquidatieverliesregeling, of aanspraak kunnen maken op de innovatiebox, waarin winsten uit innovatieve activiteiten lager worden belast. Deze twee regelingen worden echter in 2021 wel beperkter.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post