THEMA

VOORSTEL VERRUIMING SCHENKINGEN VOOR NOODLIJDENDE ONDERNEMERS

De Belastingdienst zou duizenden middelgrote en kleine bedrijven kunnen redden met iets ruimere schenkingsmogelijkheden. Enkele aanpassingen in de fiscale regels rond giften zou het mogelijk maken voor particuliere geldschieters en schuldeisers om noodlijdende mkb'ers te ondersteunen.

Jubelton

Het voorstel komt van de Rotterdamse notaris Aniel Autar. In 2013 stelde Autar de regeling voor om ouders eenmalig een ton belastingvrij te kunnen laten schenken. Wanneer dat geld zou worden gebruikt voor de eigen woning, de zogeheten jubelton. De in 2014 ingevoerde regeling bestaat nog steeds.

'Nu duizenden en misschien wel tienduizenden kleine ondernemers aan de afgrond staan, kan dit hun redding betekenen als geldschieters fiscale mogelijkheden krijgen voor zachte oplossingen', zegt Autar. Hij krijgt veel bijval van ondernemers uit de regio Rotterdam. Ook heeft de regionale afdeling van MKB-Nederland het plan van de landelijke organisatie onder de aandacht gebracht, dat schrijft het FD.

Het schenkingsrecht

Het voorstel houdt ook in dat de schenkingen van familie of vermogende vrienden of klanten kunnen bestaan uit lagere rentes of kwijtschelding van bestaande schulden. Zo ontstond het idee toen een paar welgestelde Rotterdammers Autar benaderden met een plan om een bevriende horeca-ondernemer financieel te steunen.

De notaris stelt nu vier aanpassingen voor die zowel het mkb als zzp'ers iets meer lucht kunnen geven in de crisis. Niet professionele geldschieters zouden lagere rentes mogen rekenen zonder last te hebben van de beperking van het schenkingsrecht. Ook zou geen schenkbelasting meer moeten gelden wanneer een ondernemer het gebruikt om schulden af te lossen. Dit laatste geldt al voor natuurlijke personen.

Verder stelt Autar voor geldschieters een aftrekpost te bieden om giften aftrekbaar te maken. Hij denkt aan een percentage van rond de 37%, gebaseerd op het tarief over de eerste schijf van de inkomstenbelasting.

Uitvoerbaarheid

Tot slot moeten bedrijven leningen aan andere ondernemingen in geval van faillissement in één keer kunnen afschrijven. Dit is nu niet toegestaan omdat als een ondernemer een lening verstrekt, dat op 'zakelijke gronden' moeten gebeuren. 'De fiscale regels eisen nu nog dat je een redelijk rendement of belang bij het verstrekken van die lening hebt', legt Autar uit.

De risico's op misbruik zouden kunnen worden tegengegaan door middel van goede controles stelt de notaris. Accountants zouden daarbij een belangrijke rol moeten spelen. Boetes zouden misbruikers moeten afschrikken. Een woordvoerder van staatssecretaris Vijlbrief laat weten dat er in algemene zin doorlopend wordt gekeken naar soortgelijke voorstellen en de fiscus al een aantal maatregelen ten gunste van ondernemers heeft genomen. Nieuwe, tijdelijke versoepelingen moeten ondernemers echt ten goede komen en uitvoerbaar zijn, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post