THEMA

DE BELASTING OP WONINGBEZIT KAN VEEL BETER

De belastingen rondom woningbezit zijn onnodig complex volgens het Verbond Financiële BeroepsOrganisaties (VFBO). Hierdoor worden er te vaak fouten in de belastingaangiftes gemaakt.

Overgangsrecht

De VFBO pleit ervoor om de eigen woning te verplaatsen uit de belastingbox 1 (inkomen uit werk en woning) naar box 3 (inkomen uit spaargeld en beleggingen). Volgens de beroepsorganisatie is het voor financiële adviseurs een ware puzzel om een hypotheek voor een klant te regelen. Door de vele regels moeten ze vaak in het verleden van de klant duiken om de maximale hypotheek en hypotheeklasten te berekenen. Zaken uit het verleden zoals een scheiding of verhuizing kunnen dan ook van invloed zijn, en daar moet dan weer naar gekeken worde wanneer die plaatsvonden en wat de regels destijds waren. Het overgangsrecht is daardoor uitermate complex, zegt de VFBO tegen Trouw.

Hypotheekrenteaftrek

Die complexiteit kost adviseurs te veel tijd, wat het de klant duurder maakt. Volgens de VFBO zit de oplossing in het fiscaal verplaatsen van de woning naar box 3. Als dat gebeurt zou het woonverleden niet meer meespelen, wat de belastingaangifte voor consument, adviseur en fiscus eenvoudiger maakt. Wel zou dat het einde zijn van de hypotheekrenteaftrek. Dat zou woningbezitters tussen de 130 en 265 euro per maand extra kosten. Daarom vindt de VFBO dat daar een compensatie voor moet komen. Een ander voordeel is dat eigenaars geen belasting hoeven te betalen op de overwaarde van hun woning (tot €300.000).

Stimuleren

De VFOB zegt dat het plan ook mensen zou stimuleren de hypotheek af te lossen want de hypotheekrenteaftrek bestaat niet meer. Iedereen, met of zonder schuld, krijgt dan dezelfde fiscale behandeling. De Nederlandsche Bank kwam onlangs met een soortgelijk voorstel om de woning naar box 3 te verplaatsen. Hun motivatie was echter niet de complexiteit, maar het rechttrekken van de scheve verhouding tussen de prijs voor huren en kopen. Van de politieke partijen heeft alleen de ChristenUnie een plan om de woning in box 3 onder te brengen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post