
Nederlandse bedrijven zijn klaar voor een versnelling in hun verduurzamingsambities. Dat blijkt uit recent onderzoek van ING onder ondernemingen met 50 tot 1.000 medewerkers. Maar liefst 66% van de bedrijven verwacht in 2025 hun inspanningen te intensiveren. De investeringen nemen toe, het ondernemersklimaat verbetert én de duurzaamheidsstrategie krijgt een steeds prominentere plek.
Bedrijven zetten grote stappen richting duurzaamheid
Het ING-onderzoek laat een duidelijke trend zien: verduurzaming is voor veel bedrijven een strategische prioriteit geworden. Vergeleken met 2024 ervaren ondernemers meer duidelijkheid en vertrouwen in de economische koers. Dit vertaalt zich naar concrete actie:
- Een kwart van de bedrijven verhoogde in 2024 al het duurzaamheidsbudget.
- In 2025 en 2026 wil bijna de helft van de ondernemingen zakelijk elektrisch rijden verplicht stellen.
- 26% van de bedrijven wil in 2026 volledig van het gas af zijn.
Deze beweging wordt gedreven door kostenbesparing, toenemende marktkansen én de overtuiging dat verduurzaming bijdraagt aan continuïteit.
Geopolitieke onzekerheid als remmende factor
Toch zijn er ook zorgen. Vooral de internationale politieke ontwikkelingen worden als onvoorspelbaar ervaren. 47% van de managers geeft aan dat het beleid van president Trump een grotere impact heeft op hun bedrijfsvoering dan dat van de Nederlandse overheid. Een derde verwacht minder handel met de VS.
Tegelijkertijd denkt 65% dat deze geopolitieke druk juist zal leiden tot versnelde verduurzaming binnen Europa. Energieonafhankelijkheid en stabiliteit worden belangrijker, wat duurzame investeringen extra urgent maakt.
Consistent beleid en duidelijke regels gewenst
Het ING-onderzoek laat ook zien dat ondernemers behoefte hebben aan meer helderheid. Volgens 36% van de managers is consistent overheidsbeleid cruciaal voor verduurzaming. Subsidies worden als belangrijkste stimulans genoemd, gevolgd door het verminderen van regeldruk.
Duidelijkheid over fiscale voordelen, rapportageverplichtingen en subsidiemogelijkheden is noodzakelijk om duurzame plannen daadwerkelijk te realiseren.
Fiscale regelingen maken verduurzamen aantrekkelijker
Naast strategische en maatschappelijke voordelen, bieden duurzame investeringen ook serieuze fiscale kansen. Bekende regelingen zijn:
- Milieu-investeringsaftrek (MIA): tot 45% extra aftrek op milieuvriendelijke investeringen.
- Energie-investeringsaftrek (EIA): 40% extra aftrek voor energiebesparende maatregelen.
- Vamil-regeling: flexibel afschrijven van duurzame investeringen.
Deze stimuleringsmaatregelen zijn relatief populair onder bedrijven. Toch blijft kennis van de regels en voorwaarden essentieel om er optimaal gebruik van te maken. Bij een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven ontbreekt deze kennis echter en wordt dus niet optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden die deze regelingen bieden. En dat is zonde.
Fiscale kennis belangrijke sleutel tot succes
Fiscale kennis blijft een belangrijke sleutel als het gaat om succes binnen een duurzaamheidsstrategie. Om ondernemers daar een handje bij te helpen hebben we bij Nextens een gratis kennisdocument opgesteld. Hierin zetten we alle belangrijke fiscale duurzaamheidsregelingen nog eens voor je op een rij. Tevens gaan we wat dieper in op de voordelen van een duurzaamheidsstrategie want de voordelen gaan veel verder dan alleen fiscaal profijt.
Duurzaamheidsstrategie: maatschappelijk en financieel voordeel
2025 belooft hét jaar te worden waarin ondernemers écht stappen zetten richting duurzaamheid. En wie slimme keuzes maakt, profiteert dubbel: maatschappelijk en financieel. Verduurzaming is immers geen kostenpost, maar een investering in een betere toekomst – die aks bonus bovendien de nodige belastingvoordelen kan opleveren.
Meer weten over Fiscaal Voordelig Verduurzamen?
Download ons gratis kennisdocument.
