
Met ingang van 1 januari 2025 is de Wet kwalificatiebeleid rechtsvormen in werking getreden. Deze wet beoogt zogenaamde hybride mismatches door verschillen in kwalificatiebeleid op te heffen. Onder hybride mismatches in deze context worden situaties verstaan waarbij twee landen dezelfde rechtsvorm of structuur fiscaal verschillend behandelen, met een ongewenst verschil in belastingheffing tot gevolg.
De voornaamste punten die met de Wet kwalificatiebeleid rechtsvormen in werking zijn getreden betreffen:
- De commanditaire vennootschap (cv) is in vrijwel alle gevallen fiscaal transparant en de open CV, die aan vennootschapsbelasting is onderworpen is opgeheven;
- In de vennootschapsbelasting is een definitie voor het fonds voor gemene rekening (fgr) opgenomen en het FGR is zelfstandig belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Een fonds waarmee de deelgerechtigden voor gemene rekening gelden beleggen of anderszins aanwenden en waarbij niet wordt voldaan aan de definitie van fgr, zoals een familiefonds, is een transparant fonds.
- Als de buitenlandse rechtsvorm vergelijkbaar is met een Nederlandse rechtsvorm, dan wordt de kwalificatie van de Nederlandse rechtsvorm gevolgd. Als de buitenlandse rechtsvorm niet-vergelijkbaar is, geldt de vaste methode of de symmetrische methode. Als een niet-vergelijkbaar lichaam in Nederland is gevestigd, dan is het lichaam onder de vaste methode per definitie non-transparant. Als een niet-vergelijkbaar lichaam niet in Nederland is gevestigd, dan is dat lichaam non-transparant indien dat lichaam bij of op grond van de wetgeving van een staat aldaar wordt beschouwd als een zelfstandig belastingplichtige en anders wordt het lichaam als fiscaal transparant beschouwd op basis van de symmetrische methode.
Verduidelijking kennisgroep Belastingdienst
Op 14 april van dit jaar heeft de kennisgroep van de Belastingdienst via een vraag en antwoord document (V&A) verschillende verduidelijkingen van de Wet kwalificatiebeleid rechtsvormen gepubliceerd. De voor de praktijk belangrijkste aspecten daarvan worden hieronder beschreven.
Afschaffing open CV
Een van de belangrijkste punten vormt de afschaffing van de open CV en door het transparant worden daarvan worden de belangen in de open CV geacht te zijn vervreemd. Het V&A verduidelijkt dat vervreemdingsfictie niet van toepassing is op een Nederlandse vennootschapsbelastingplichtige commanditaire vennoot in een buitenlandse open CV die met ingang van 1 januari 2025 als een Fonds voor Gemene Rekening wordt gekwalificeerd.
De vervreemdingsfictie is ook niet van toepassing als een commanditaire vennoot in een buitenlandse open CV-achtige geen Nederlands inkomen geniet.
Kwalificatie van buitenlandse rechtsvormen
Een tweede belangrijk punt betreft de codificatie van de kwalificatie van buitenlandse rechtsvormen. Jaarlijks zal een update van een kwalificatielijst van buitenlandse rechtsvormen worden gepubliceerd.
Voor het toetsingskader van een buitenlandse rechtsvorm geeft het V&A aan dat beoordeeld moet worden of de buitenlandse rechtsvorm naar aard en inrichting vergelijkbaar is met een Nederlandse rechtsvorm. Uitgangspunt voor die beoordeling is het civiele- recht van de staat van de buitenlandse rechtsvorm. Een indicatie voor de kwalificatie van een rechtsvorm kan bijvoorbeeld volgen uit de plaats in het wettelijke systeem van de regeling die op de rechtsvorm van toepassing is. Is de regeling opgenomen in het deel van een wet dat personenvennootschappen zoals de maatschap en cv regelt, dan vormt dat een aanwijzing ten aanzien van de aard van de rechtsvorm.
Voor de vergelijkbaarheid van een buitenlandse rechtsvorm zijn onder andere de positie van het vermogen (of de rechtsvorm welke daarvan de eigendom kan hebben) en de mate van aansprakelijkheid van een rechtsvorm in relatie tot de participanten, leden of belanghebbenden beslissend.
Het V&A verduidelijkt dat voor de toepassing van de symmetrische methode bij een federale staat de kwalificatie op federaal niveau beslissend is en niet die op statenniveau. Beslissend voor de kwalificatie als non-transparant lichaam is of het buitenlandse niet vergelijkbare lichaam bij of op grond van de wetgeving van een staat aldaar wordt beschouwd als een zelfstandig belastingplichtige, d.w.z. een fiscaal inwoner. Indien niet, dan wordt het lichaam als fiscaal transparant beschouwd.
Duitse rechtsvormen
Een in Duitsland veel gebruikte rechtsvormen betreft de KG & GmbH. Dit is een commanditaire vennootschap waarin een GmbH (vgl. BV) als beherend vennoot optreedt. In Duitsland zijn deze entiteiten ook een gemeentelijke winstbelasting (Gewerbesteuer) verschuldigd.
Het V&A geeft aan dat de gemeentelijke heffing voor de Nederlandse kwalificatie in het licht van het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland niet relevant is. Dit mede omdat in artikel I van het Protocol staat dat de eigen kwalificatie van de verdragsluitende (nationale) staten uitgangspunt is voor de belastingheffing.
Beleggingsfonds of fonds voor collectieve belegging in effecten
Het V&A behandelt ook de kwalificatie van binnen en buiten de EU gevestigde beleggingsfondsen of fondsen voor collectieve belegging voor de toepassing van de Wet Financiële Transacties. Voor EU-landen geldt dat als een beleggingsinstelling of instelling voor collectieve belegging in effecten in de EU-lidstaat waarin het fonds is gevestigd niet wordt aangemerkt als beleggingsmaatschappij of maatschappij voor collectieve belegging in effecten en een rechtsvorm bezit die niet vergelijkbaar is met een nv of bv, deze beleggingsinstelling voor de vennootschapsbelasting wordt aangemerkt als een beleggingsfonds of fonds voor collectieve belegging in effecten als bedoeld in artikel 1:1 Wet Financiële Transacties.
Niet-EU landen
Voor niet-EU landen zal waarschijnlijk vooroverleg worden gevraagd waarin door de betrokken belastingadviseur is onderbouwd hoe het fonds kwalificeert in het desbetreffende land. Alle rechtsvragen over de kwalificatie van niet-EU-fondsen als FGR worden bij de kennisgroep Belastingplicht en kwalificatie rechtsvormen worden voorgelegd.
Nextens Naslag
Met Nextens Naslag ben je altijd op de hoogte van de laatste fiscale ontwikkelingen!
