In een nog te verschijnen rapport pleitten onderzoekers voor een centraal aandeelhoudersregister. Een register kan helpen criminaliteit te bestrijden en kosten voor het MKB verlagen.
Onderzoeksrapport
Hoogleraar Notarieel Ondernemingsrecht Niek Zaman van de Universiteit Leiden schrijft in een nieuw onderzoekrapport dat een Centraal Aandeelhoudersregister (CAHR) nodig is, zo bericht het FD na inzien van het rapport. Zaman pleit voor een snelle invoering van het CAHR onder ander vanwege de coronapandemie.
Een CAHR is al meer dan een decennium onderwerp van debat in de politiek. Maar knopen zijn er nog niet doorgehakt. Dit register zou banken en opsporingsautoriteiten kunnen helpen financiële criminaliteit zoals belastingontduiking, fraude en witwassen te bestrijden. Ook zou het midden- en kleinbedrijf kunnen helpen door een vereenvoudiging van financieringsmogelijkheden, vooral nu de coronapandemie woedt. Dat zegt Zaman tegen het FD.
Aandelenkadaster
Volgens Zaman helpt een aandelenkadaster de kosten voor financieringsverzoeken te verlagen voor het mkb. Zo zouden periodieke onderzoeken naar bedrijven en notariskosten beperkt blijven. Zaman pleit ook voor een digitalisering van niet-beursgenoteerde aandelen zodat deze makkelijker verhandelbaar zijn. Dit zou een voordeel kunnen zijn voor bedrijven die werknemers willen belonen met een stukje eigendom in de zaak, wat weer leidt tot lager verloop en ziekteverzuim.
Momenteel is het een redelijke rompslomp voor mkb bedrijven om een aandeel te verkopen. Als en onderneming niet beursgenoteerd is, kan dit veel tijd en kosten met zich meebrengen. Ook komt de fiscus graag meekijken, vaak met een eigen mening over de waarde van een aandeel. Jan Bart de Boer, chief commercial officer bij de clearing-tak van ABN Amro wijst in het FD op onbenut economisch potentieel: ‘Het is toch raar dat je tegenwoordig met bijna nul transactiekosten een aandeel kunt kopen op de beurs, maar dat het voor mkb’ers enorm in de papieren loopt om aandelen in hun eigen zaak te verkopen.’ ABN Amro is samen met AFS Group medefinancier van het onderzoek van Zaman.
Boefjes
Het opzetten van een CAHR zou initieel € 2 mln kosten en zeven ton per jaar om te onderhouden. Wie dit betaalt is nog een vraag, maar Zaman stelt voor dat dit de Rijksoverheid zou zijn. ‘Met het register krijg je inzicht in profielen van vennootschappen, wat leidt tot betere signalen voor het opsporen van ‘boefjes’. De miljoenenkosten heeft de overheid zo terugverdiend, als je er al twee weet te vinden’, zegt hij tegen het FD. Hij voegt toe: ‘Boefjes vinden altijd een manier om ergens tussendoor te glippen. Maar met dit register maken we het ze wel een stuk lastiger.’