De Europese Commissie is akkoord gegaan met een actieplan voor eerlijkere en eenvoudigere belastingen. Het belastingpakket omvat voorstellen die moeten bijdragen aan duurzame groei en economisch herstel na de coronacrisis. Het pakket vormt het eerste deel van de meer uitgebreide meerjarenplanning van de Europese Unie.
Behoefte aan veilige belastinginkomsten
“De lidstaten hebben nu meer dan ooit veilige belastinginkomsten nodig om te investeren in de mensen en de bedrijven die daaraan het meeste behoefte hebben,” aldus Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Eurocommissaris Paolo Gentiloni omschreef het pakket als een springplank voor herstel. “Als het op het betalen van belastingen aankomt, moeten we het leven gemakkelijker maken voor eerlijke burgers en bedrijven, en moeilijker voor fraudeurs en belastingontduikers,” aldus Gentiloni.
Aangifte makkelijker
Het pakket bestaat uit een fiscaal actieplan, een voorstel voor belasting van online-verdiensten en een aanpassing van de gedragscode. Het actieplan bestaat uit maatregelen die het makkelijker maken om aangifte te doen. Belemmeringen worden zoveel mogelijk opgeheven. Een deel van de maatregelen bestaat uit ondersteuning voor de lidstaten om belastingfraude op te sporen met behulp van moderne technologieën. De maatregelen worden tussen nu en 2024 geïmplementeerd.
Transparantie online-verdiensten
Het voorstel over online-inkomsten heeft betrekking op de uitwisseling van gegevens tussen de EU-lidstaten. De Europese Commissie wil de regels voor fiscale transparantie uitbreiden met regels voor digitale platforms. Dat bevordert de betaling van belastingen door bedrijven en particulieren die geld verdienen met de online-verkoop van diensten en goederen. De uitwisseling vindt automatisch plaats zodat er geen sprake is van extra administratieve druk.
Aanpassing gedragscode
Tot slot wil de Europese Commissie een aanpassing van de gedragscode voor de bestrijding van oneerlijke belastingconcurrentie binnen de EU en internationaal. “Het karakter en de vorm van belastingconcurrentie zijn in de afgelopen twintig jaar substantieel veranderd. De code is niet meegegroeid met die uitdagingen,” schrijft de Europese Commissie. De code is nu nog erg gericht op belastingen voor ondernemers en zou bijvoorbeeld moeten worden uitgebreid met andere vormen van belasting.
Bescherming EU-markt
De Europese Commissie verwijst in dat verband ook naar haar eigen bevoegdheid om de interne Europese markt te beschermen, vastgelegd in artikel 116 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. “De Commissie zal onderzoeken hoe er volledig gebruik gemaakt kan worden van de voorzieningen in het Verdrag (…) om voorstellen voor belastingen aan te nemen via een gewone wetgevingsprocedure, inclusief artikel 116,” aldus de commissie.
De Nederlandse Europarlementariërs van de PvdA en Groen Links reageerden positief op de voorstellen en zijn met name te spreken over het mogelijk gebruik van artikel 116. PvdA-Europarlementariër Paul Tang spreekt van een revolutie. “Zo kunnen Nederland en Ierland niet meer bij ieder EU-voorstel tegen belastingontwijking dwarsliggen en kunnen we eindelijk de noodzakelijke stappen zetten om de lasten eerlijker te verdienen,” zei Tang tegen persbureau ANP.
Klimaatneutrale belastingheffingen
Het belastingpakket is het eerste deel van een meer uitgebreide planning voor de komende jaren. Het beleid is gericht op eerlijke belastingen, waarin rekening wordt gehouden met de kenmerken van de digitale economie en gestreefd wordt naar een eerlijke belastingbijdrage door multinationals. De Europese Commissie werkt ook aan voorstellen voor klimaatneutrale belastingheffingen in uiterlijk 2050.