
De Belastingdienst is dit jaar gestopt met de voorlopige belastingteruggave voor 124.000 mensen. Dat is veel meer dan de gemiddeld 80.000 stopzettingen in 2017, 2018 en 2019. De betrokken belastingbetalers werden hierover relatief laat geïnformeerd, terwijl ze soms honderden euro’s per maand mislopen, meldt RTL Nieuws.
Stijging door nieuwe selectieregels
De stijging is waarschijnlijk het gevolg van de invoering van een nieuwe selectieregel. De voorlopige teruggave wordt meestal jaar na jaar voortgezet, maar de fiscus wil voorkomen dat mensen geld krijgen waar ze achteraf geen recht op hebben. Zo komen belastingbetalers niet voor onaangename verrassingen te staan.
De nieuwe regel betreft de stopzetting van de teruggave als een belastingbetaler in 2018 verschillende soorten inkomsten had, zoals een inkomen uit werk én een uitkering of een ontslagvergoeding. Het is in dat geval moeilijk voor de fiscus om een inschatting te maken van de inkomenssituatie in 2020.
Grote gevolgen voor betrokkenen
De stopzetting heeft soms grote gevolgen voor de betrokken mensen. RTL sprak met een gedupeerde die per maand 600 euro misloopt. Het kwam als een verrassing omdat de Belastingdienst hem hier pas half januari over inlichtte. Op dat moment had hij het geld al moeten ontvangen. In zijn geval was er niets veranderd aan zijn inkomstensituatie en had hij vermoedelijk recht op de teruggave.
Mensen vooraf waarschuwen
Belangenorganisaties en Tweede Kamerleden vinden dat mensen vooraf gewaarschuwd moeten worden over een mogelijke stopzetting. De nieuwe selectieregels zullen vooral mensen treffen die met pensioen gaan, vreest de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). Ook als er achteraf sprake blijkt te zijn van een onterechte stopzetting, moeten mensen toch een paar mensen van minder geld rondkomen.
CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat belastingbetalers de mogelijkheid moeten krijgen om hun teruggave zelf kunnen aanpassen. SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten zegt in een reactie dat de fiscus beter voorbereid had moeten zijn op de gevolgen van de nieuwe regel. Als er mogelijk tienduizenden mensen getroffen worden, dan moeten fouten snel gecorrigeerd kunnen worden.
Eerder informeren was niet mogelijk
Volgens de Belastingdienst was het onmogelijk om mensen te waarschuwen of eerder te informeren. De Tweede Kamer ging pas eind november akkoord met het Belastingplan, waarmee ook de regels definitief werden. De brieven over de stopzettingen konden daardoor pas vanaf eind december worden verstuurd, zegt een woordvoerder tegen RTL.