Twintig gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben aangifte gedaan tegen vijf (oud-) bewindslieden. Volgens hun advocaat zijn zij schuldig aan ambtsmisdrijf.
Knevelarij
De aangifte is gedaan tegen Wopke Hoekstra (Financiën), Eric Wiebes (Economische Zaken), Tamara van Ark (Medische Zorg), Menno Snel (voormalig staatssecretaris van financien) en Lodewijk Asscher (voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). De advocaat van de gedupeerden, Vasco Groeneveld, stelt in de aangifte dat er strafrechtelijk verwijtbaar is gehandeld door na te laten wettelijke bepalingen uit te voeren die tot hun taak behoorde.
Volgens Groeneveld hadden de bewindslieden moeten optreden om te voorkomen dat de Belastingdienst zich schuldig maakte aan knevelarij en beroepsmatige discriminatie. Ook stelt de advocaat in Het Parool dat artikel 1 van de Grondwet en het International verdrag inzake de rechten van het kind zijn geschonden.
Ingrijpen
Het rapport over de toeslagenaffaire ligt aan de basis van de aangifte. In het rapport werd de treurige conclusie getrokken dat de grondbeginselen van de rechtstaat waren geschonden en er nalatigheid geconstateerd kon worden bij het kabinet, de tweede kamer, ministeries, de rechtspraak en de belastingdienst. Ook zou uit het rapport volgens Groeneveld blijken dat de bewindslieden over ‘zodanig verontrustend informatie’ beschikten dat ze hadden moeten ingrijpen, schrijft Het Parool.
Volgens Groeneveld werden signalen, zoals een rapport van de Nationale Ombudsman in 2017, genegeerd tot zeker eind 2019. Met als gevolg nare gevolgen onder de groep gedupeerden zoals armoede, depressie, relatiebreuk, dakloosheid en een wantrouwen naar de overheid. Alleen het geschieden van het recht zou volgens Groeneveld deze breuk kunnen verzachten.
Het OM kondigde vorige week aan de Belastingdienst niet te vervolgen voor haar rol in de toeslagenaffaire. Ouders spanden daarop meerdere procedure aan om de dienst alsnog te vervolgen.
Opstappen
Lodewijk Asscher heeft vandaag aangekondigd zichzelf terug te trekken als lijsttrekker en fractievoorzitter. Hij stelt zichzelf niet opnieuw verkiesbaar. Eerder hadden honderden PvdA-leden al laten weten geen vertrouwen meer te hebben in Asscher na zijn betrokkenheid als Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens de toeslagenaffaire. In een video op facebook waarin Asscher zijn terugtreden aankondigt zegt hij niet op de hoogte te zijn geweest van de jacht van de belastingdienst op de gezinnen.
Mark Rutte ziet zelf geen reden voor het huidige kabinet om af te treden. Volgens de Premier is opstappen vlak voor de verkiezingen slechts van ‘hoog symbolische waarde’. De verwachtingen zijn dat er tijdens het debat over het rapport volgende week een motie van wantrouwen ingediend zal worden.