
Ondanks de verbeteringen die minister Hoekstra van Financiën heeft aangebracht in het wetsvoorstel voor het UBO-register, zijn veel familiebedrijven nog altijd bezorgd over het vastleggen van de gegevens van aandeelhouders in een register. Zij vrezen dat het zich ontpopt tot een ‘telefoonboek voor criminelen’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.
Gegevens afschermen
Op drie punten willen de ondernemersorganisaties aanpassingen zien. Dat schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. Zo moeten ondernemers kunnen zien wie het register heeft geraadpleegd. Ook moeten zij meer ruimte krijgen om hun gegevens af te schermen bij criminele dreiging. Ondernemers vrezen namelijk dat criminelen aan de haal gaan met die gegevens, waaronder namen en adressen. Het mag daarbij geen verschil maken in welke gemeente ondernemers wonen en waar zij om politiebescherming vragen.
Geen ruimte voor commerciële partijen
Ook mogen commerciële partijen de informatie uit het UBO-register niet gebruiken, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Die ruimte lijkt nu toch te ontstaan. Alleen partijen die onder toezicht staan, zoals banken en verzekeraars, zouden toegang mogen hebben.
Echte criminelen niet in UBO
Het doel van het Europese UBO-register is het tegengaan van witwassen en de financiering van terrorisme. De ondernemersorganisaties vermoeden echter dat de echte criminelen hiermee niet gepakt worden, omdat zij hun bv’s buiten de Europese Unie hebben ondergebracht.