
De Verenigde Staten en Frankrijk werken mee aan internationale afspraken over een belastingheffing bij techbedrijven. Het onderlinge geschil over die belastingen is tijdelijk geparkeerd. De doorbraak werd bereikt tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos, melden het FD en de persbureaus Reuters en ANP.
Geschil na introductie digitax
Het geschil ontstond na de aankondiging van de zogeheten Franse digitax, een belasting voor bedrijven die in Frankrijk actief zijn met digitale diensten en reclame. Het is een reactie op de strategie van internationale bedrijven om door fiscale constructies voornamelijk belasting te betalen in landen met een gunstig belastingklimaat. Engeland werkt aan een eigen variant om onlineverkopen te belasten.
De Verenigde Staten maakten bezwaar tegen de invoering van de Franse digitax, die oneerlijk zou zijn. Met name Amerikaanse bedrijven als Google, Amazon en Apple zouden namelijk getroffen worden door de nieuwe belasting. De VS kondigde heffingen aan op Franse goederen voor een totaal bedrag van 2,4 miljard dollar, aldus het Financieel Dagblad.
Water bij de wijn
Het geschil werd deze week besproken in de marge van het Wereld Economisch Forum in Davos. De Franse minister van Financiën Bruno Le Marie en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin deden beiden water bij de wijn. Le Marie beloofde dat de digitax voorlopig niet wordt geïnd en Mnuchin zei dat Amerika voorlopig afziet van de heffingen.
Door de afspraak staat er niets in de weg voor de onderhandelingen met ruim 130 andere landen, die volgende week in Parijs plaatsvinden. De deelnemers verkennen de mogelijkheden om internationale bedrijven te belasten in de landen waar hun klanten zich bevinden. Een andere mogelijkheid is de introductie van een wereldwijd minimumtarief voor belastingen.