THEMA

10 MEEST GELEZEN ARTIKELEN IN 2019

Het fiscale nieuws van het afgelopen jaar stond onder meer in het teken van digitalisering, efficiënt werken, de kleine ondernemersregeling, nieuwe btw-nummers en uiteraard Prinsjesdag.

Wat las u het liefst in 2019? Vlak voor de jaarwisseling is het tijd voor een overzicht van de meest gelezen artikelen:

1. 10 handige tools om uw productiviteit te verhogen

Heeft u soms ook het idee dat u niet het maximale uit uw tijd haalt en daardoor minder werk verzet dan eigenlijk mogelijk is? Er zijn talloze technieken en digitale tools beschikbaar die u hierbij kunnen helpen. We hebben de tien beste productiviteitstools op een rijtje gezet.

2. 5 belastingtips voor de aangifte inkomstenbelasting 2018

Het is bijna zover: de aangifte inkomstenbelasting (IB) voor het belastingjaar 2018. Van 1 maart 2019 tot 1 mei 2019 kan de aangifte weer worden ingediend. Hieronder zetten we vijf belangrijke aandachtspunten onder elkaar.

3. DNB: ‘verhuis eigen woning naar box 3’

Doe iets aan de torenhoge nationale hypotheekschuld van 702 miljard euro, bepleitte President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank in het tv-programma Buitenhof. Hij denkt aan verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek en meer eigen geld inbrengen als je een huis koopt.

4. De fiscale vaststellingsovereenkomst – goedkoop en snel zekerheid bij geschillen met de Belastingdienst

Geschillen met de fiscus worden vaak opgelost met een fiscaal compromis. Het voordeel van een vso is dat overeenstemming kan worden bereikt over bepaalde onderwerpen, zonder dat de rechter eraan te pas komt.

5. Snel en to the point inzicht in lijfrente

Met een lijfrente kan een voorziening voor de oude dag worden opgebouwd. Het aantrekkelijke van deze systematiek is dat door middel van een lijfrente fiscaal gefaciliteerd kan worden gespaard. Als uw klant nog geen oudedagsvoorziening heeft, is het sluiten van een lijfrente het overwegen waard.

6. Wat houdt de nieuwe kleine ondernemersregeling in?

Na lang wachten is het eindelijk zo ver: een gemoderniseerde kleine ondernemersregeling (Kor). Deze treedt per 1 januari 2020 in werking.

7. Bijtelling achterwege laten bij bestelwagens? Let op!

Wanneer kan de bijtelling voor privégebruik auto achterwege gelaten worden voor bestelwagens? De Belastingdienst gaf tijdens de intermediairdagen 2018 aan dat uit boekenonderzoek nog wel eens naar voren komt dat er voor bestelauto’s niet is bijgeteld. En dat men dit vervolgens niet kan uitleggen. Dat betekent doorgaans een correctie, die behoorlijk in de papieren kan lopen.

8. Verhuur van de eigen woning of een deel ervan: de fiscale gevolgen voor de renteaftrek

Steeds meer mensen verhuren de eigen woning: een kamer aan een student, een appartement of zelfs de hele woning aan toeristen. In studentensteden is het vanwege de kamernood helemaal aantrekkelijk om een kamer te verhuren aan studenten. Deze verhuur is niet altijd zonder fiscale gevolgen.

9. Belastingdienst heeft mogelijk inzicht in cryptovaluta burgers

Als je cryptovaluta hebt, moet je dat opgeven in de belastingaangifte. Volgens de fiscus valt dit onder het box 3-vermogen. Hiervoor moet je uitrekenen wat de waarde van het cryptovermogen was op de peildag. Dat is komend belastingseizoen 1 januari 2019.

10. Studio Nextens: Prinsjesdag 2019

Onze experts hebben tijdens Studio Nextens: Prinsjesdag 2019 de belangrijkste wijzigingen in het belastingstelsel besproken. Dit evenement kunt u terugkijken.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post