THEMA

ACADEMISCHE APP VOOR ONBEGRIJPELIJKE JAARREKENINGEN

In Groot-Brittannië is een app ontwikkeld die het makkelijker moet maken voor investeerders, aandeelhouders en toezichthouders om korte-termijnwinsten van lange-termijnperspectieven te onderscheiden op de jaarrekening. Het is antwoord op een vermeend 'gebrek aan structuur' waardoor de jaarrekeningen van verschillende bedrijven moeilijk te vergelijken zijn.

Professionals en toezichthouders

De app is ontwikkeld door wetenschappers van de universiteit van Lancaster en moet gebruikers in daarnaast in staat stellen om verbloemend of 'verhullend' taalgebruik te herkennen. Het programma werkt op Apple, Windows en Linux-computers is te lezen in het persbericht van de universiteit.

De applicatie is ontwikkeld voor zowel professionals in de financiële sector als toezichthouders zoals de Nederlandsche Bank of de Autoriteit Financiële Markten. Die eerste groep kan het programma, Corporate Financial Information Environment - Final Report Structure Extractor' (CFIE-FRSE), gebruiken om informatie uit jaarverslagen te halen die ze anders alleen met de hulp van een specialist zoals een accountant hadden kunnen vinden.

De toezichthouders kunnen de app gebruiken om te zien waar bedrijven bewust informatie maskeren. Daarnaast kan de app ook helpen bij het bepalen of regels doeltreffend zijn of adviseren waar moet worden ingegrepen.

Verdubbeling in lengte

Tijdens de ontwikkelingsfase kreeg CFIE-FRSE zo'n 26.000 jaarrekeningen te zien van bedrijven met een notering aan de London Stock Exchange (LSE), opgesteld tussen 2003 en 2017. Op basis van die kennis kan het programma zelfstandig relevante informatie uit jaarrekeningen halen en interpreteren. Zoals een ervaren financieel medewerker dat ook zou doen, zo schrijft het FD.

Een gemiddeld jaarverslag telt tegenwoordig zo'n 34.000 woorden, dat is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Deze toegenomen lengte is zeker niet bevorderlijk voor de leesbaarheid van de verslagen. De lange zinnen en ingewikkelde woordkeuze maken het ook niet gemakkelijker.

Niet uniek

Het programma is gratis te downloaden via het programmeurs-platform Github. CFIE-FRSE is ontwikkeld vanuit een samenwerking van twee faculteiten. De administratieve 'School of Management' en de technische 'School of Computing and Communications', geleid door respectievelijk hoofddocent accounting Steve Young en senior onderzoeker Mahmoud El-Haj.

Het is echter geen uniek product. Bloomberg, Yahoo! Finance en American Economy werden al eerder ontwikkeld. Wel is dit de eerste variant van een academische instelling, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post