THEMA

ACCOUNTANT FIOD VERSCHIJNT VOOR DE TUCHTRECHTER

Fiod-accountant Ron Dohmen moet volgende maand voor de tuchtrechter verschijnen. De zaak is een nieuw hoofdstuk in een langlopende vete tussen advocaten van Stibbe en de Fiod samen met justitie. Dohmen heeft volgens de advocaten in strijd met het verschoningsrecht gehandeld. Hij zou strikt vertrouwelijke e-mails uit een strafzaak onrechtmatig in een tuchtprocedure hebben gebracht.

Beroepseer

Dat zou af te leiden zijn uit verschillende al eerder gepubliceerde openbare gerechtelijke uitspraken. Dohmen werkt als vaktechnisch coördinator opsporing en forensisch registeraccountant bij de Fiod. De Fiod wil verder geen mededelingen doen omdat de zaak nog onder de rechter is. Een woordvoerder van Stibbe zegt de procedure met vertrouwen tegemoet te zien, dat schrijft het FD.

Het is pijnlijk dat Dohmen in het beklaagdenbankje zit. Als Fiod-functionaris jaagt juist hij al jaren op zogeheten facilitators. Dat zijn mensen in de bovenwereld die criminelen bijstaan bij het witwassen en verbergen van vermogen. Bijvoorbeeld advocaten, notarissen, makelaars en taxateurs. In 2015 zei Dohmen nog tegenover FD dat hij accountants vaker via de tuchtrechter wil aanspreken op hun beroepseer.

BDO en Box Consultants

Nu is de registeraccount zelf aan de beurt. De tuchtklacht is ingediend door strafpleiter Daan Doorenbos van advocatenkantoor Stibbe. Doorenbos is advocaat van vermogensbeheerder Box Consultants. Justitie verdenkt Box van valsheid in geschrifte en witwassen. Huisaccountant BDO kreeg de opdracht onderzoek te doen naar de verdenkingen. Doorenbos adviseerde de huisaccount daarbij.

Volgens Dohmen ging het anders. Blijkt uit de tuchtklacht die hij in 2017 indiende tegen de accountants van BDO. De samenwerking met Doorenbos zou vooral zijn bedoeld om informatie over de vermeende fraude bij Box Consultants uit handen te houden van het OM, zo stelde hij op basis van in beslag genomen e-mails.

Achter gesloten deuren

De accountants zouden het strafrechtelijke onderzoek belemmeren door het eigen onderzoek toe te dekken onder het verschoningsrecht van Doorenbos. De klacht van Dohmen slaagde niet: voor de gang van zaken is onvoldoende bewijs, oordeelde de Accountantskamer in 2018. Stibbe startte vervolgens een procedure tegen het OM en de Fiod. Waarin de rechter eerder oordeelde dat er niets mis was de handelswijze van de strafpleiter. En dus moest justitie de vertrouwelijke e-mails terug geven aan Stibbe en Box.

Maar het kwaad was al geschied. Het OM had de e-mails al gebruikt in de tuchtzaak tegen BDO. Reden voor Stibbe om Fiod-functionaris Dohmen nu voor de tuchtrechter te slepen. Eind volgende maand is het zover. De zaak zal achter gesloten deuren plaatsvinden. Dat is voor het eerst. Volgens voorzitter Sandra Schreuder is er geen andere keuze omdat een andere rechter eerder een spreekverbod oplegde aan de Fiod en het OM, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post