THEMA

ACCOUNTANT MOET OPDRAAIEN VOOR FAILLISSEMENT AANNEMER

Flynth Adviseurs en Accountants heeft het failliete Van der Werfs Bouwbedrijf vijf jaar geleden slecht geadviseerd. Daarom moeten zij alsnog 60 procent van de geleden schade vergoeden. Dat heeft de rechtbank Gelderland in Arnhem bepaald. De grootte van de schade is nog niet bekend. Dat schrijft het FD.

Buffer van 7 miljoen

Van der Werfs Bouwbedrijf was een van de grootste aannemers in Friesland en ontwikkelde en bouwde woningen en appartementen. Met een eigen vermogen van 7 miljoen had het bedrijf een goede buffer, maar toch ging het failliet in 2013.

Gebrekkig advies

De accountant heeft de broers Van der Werf volgens de rechter gebrekkig advies gegeven toen zij Flynth vroegen om hen te begeleiden bij de bedrijfsopvolging. De accountant wees een fiscaal jurist aan voor de opdracht. Deze stelde de eigenaren voor de aandelen van hun persoonlijke holdings onder te brengen in twee nieuwe bv’s. De aandelen van de nieuwe bv’s werden vervolgens geschonken aan de zonen. Met deze constructie zouden de eigenaren gebruik kunnen maken van de gunstige faciliteiten van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR).

Faillissement

Dit advies pakte slecht uit bij het bouwbedrijf dat in grote problemen was geraakt. Van der Werf had in 2010 en 2011 een nettoverlies van zeven ton op een omzet van 22 miljoen euro. In 2012 was er zelfs een verlies van 1 miljoen euro op een omzet van slechts 15 miljoen euro. De familie vroeg in 2013 het faillissement aan. Deze ondergang had ook gevolgen voor de twee kinderen, zij kregen onder meer een aanslag erfbelasting van in totaal negen ton.

Schuld

Volgens de rechtbank had Flynth de partijen erop moeten wijzen dat bij de BOR-regeling de vrijstelling van schenkingsbelasting niet geldt als een bedrijf binnen vijf jaar failliet gaat. Ook had hij te weinig oog voor de aanhoudende verliezen en schatte hij de waarde van de vastgoedportefeuille te hoog in. De bedrijfseigenaren hebben echter ook schuld, oordeelt de rechter. Zij stelden Flynth pas laat op de hoogte van hun voornemen een faillissement aan te vragen. De eigenaren draaien daarom zelf op voor 40 procent van de schade.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post