THEMA

ACCOUNTANTSKAMER WIL VERPLICHTE BIJSCHOLING

De Accountantskamer wil accountants kunnen verplichten zich te laten bijscholen. Waarschuwingen, berispingen en schorsingen brengen niet altijd het gewenste effect.

Punitieve maatregelen

Sandra Schreuder, voorzitter van de Accountantskamer, legt uit in het FD: ‘We kunnen nu alleen punitieve maatregelen opleggen, van waarschuwing tot een doorhaling van tien jaar. Maar het zou mooi zijn als we straks ook kunnen zeggen dat een accountant zich verplicht moet verdiepen in bepaalde regelgeving. Of verplicht een bepaalde cursus moet doen. En als iemand niet aan die voorwaarde voldoet, dat hij dan kan worden doorgehaald. Dat geeft ons meer mogelijkheid om maatwerk te leveren'

Uit ervaring laat Schreuder weten dat een berisping of schorsing vaak niet tot bijspijkeren van kennis leidt. Vooral onder ‘eenpitters’, zelfstandige accountants, hebben punitieve maatregelen vaak niet het gewenste effect van verdere kennisontwikkeling. Deze groep heeft vaak geen ondersteunende organisatie voor het op peil houden van kennis of verplichte interne kwaliteitssystemen. Volgens Schreuder zal het verplichten tot een cursus of bijscholing leiden tot betere accountants en hoeft er dan niet altijd straf uitgedeeld te worden.

Wetswijziging

Om accountants te kunnen verplichten tot bijscholing heeft Schreuder gelobbyd voor ‘een uitbreiding van de gereedschapskist’. Het ministerie van Financiën laat weten dat er eind februari een concept van de wetswijziging zal worden gepubliceerd.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post