THEMA

ACCOUNTANTSKOSTEN KLEINE BEURSBEDRIJVEN VERDUBBELD

De accountantskosten voor kleine en middelgrote beursfondsen zijn de aflopen jaren gemiddeld meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging MidkapNL onder 33 small- en midcapfondsen, schrijft het Financieel Dagblad.

Bewijs van falende marktwerking

De Vereniging MidkapNL, eind vorig jaar opgericht als belangenvereniging van kleine beursfondsen, noemt de resultaten schokkend en het bewijs van een falende marktwerking in de accountancysector. Tien jaar geleden waren er nog vijftien accountantskantoren die beursfondsen controleerden. Inmiddels zijn het er zes, namelijk Deloitte, EY, KPMG, PwC, Mazars en BDO.

De beurswaarde van de 33 bedrijven varieert van tien miljoen tot een miljard euro. De accountantskosten voor zeven bedrijven steeg meer dan 200 procent. Bij twaalf beursfondsen namen de kosten toe met 100 tot 200 procent, bij zeven met 50 tot 100 procent en bij nog eens zeven met minder dan 50 procent.

Geschrokken van de cijfers

“Wij wisten op basis van incidentele geluiden dat er een probleem was. Maar we zijn desondanks echt geschrokken van deze cijfers', zegt MidkapNL-voorzitter Peter Paul de Vries in het FD. Acht van de kleinere beursfondsen heeft geen accountant meer. Dat leidt tot sancties van Euronext. “Je kunt fietsers die zonder licht rijden toch ook moeilijk beboeten als er in het hele land geen lampjes meer te koop zijn,” zegt De Vries, die als bestuursvoorzitter van Value8 zelf met dit probleem te maken heeft.

Ontheffing voor kleinere beursfonsden

De Vereniging MidkapNL heeft haar hoop gevestigd op een wetswijziging, die accountants verplicht om de jaarrekeningen van bedrijven met een beursnotering te controleren. Een alternatief is een tijdelijke ontheffing van accountantscontroles voor kleinere beursbedrijven, zegt de belangenvereniging.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post