THEMA

ALLEEN NOG GEDWONGEN ACCOUNTANT VOOR HET BRITSE SPORTS DIRECT

Het in zwaar weer verkerende winkelbedrijf Sports Direct kan zelf geen accountant vinden en heeft daarom inmiddels contact opgenomen met de Britse overheid. De Britse minister van economische zaken kan een accountant gedwongen toewijzen aan een bedrijf wanneer het de onderneming niet lukt.

Weinig alternatieven

Grant Thornton bleek vorige week niet bereid om het volgende maand aflopende contract te verlengen. Ook lijken er weinig alternatieven te zijn. De Big Four-kantoren (Deloitte, EY, KPMG en PwC) hebben al laten weten niet beschikbaar te zijn omdat het zou botsen met ander controlewerk.

BDO had al eerder laten weten niet voor Sports Direct te willen werken vanwege mogelijke reputatierisico. De wetgeving rondom een gedwongen toewijzing is nog nooit gebruikt. Zo is onduidelijk of de wet ook in dit geval van toepassing is, dat schrijft het FD.

Schandalen

Na meerdere boekhoudschandalen bij onder meer bouwconcern Carillion en Patisserie Valerie zijn de accountantskantoren wat voorzichtiger geworden. Er wordt beter gekeken naar mogelijke probleemgevallen en Sports Direct lijkt is daar nu tegenaan te lopen.

Het bedrijf van miljardair Mike Ashley kocht in de afgelopen jaren een aantal noodlijdende of failliete winkelbedrijven op. Onlangs moest het bedrijf nog tweemaal de publicatie van de jaarcijfers uitstellen. Onder andere door een opgedoken Belgische belastingrekening van €674 mln.

De bestuursvoorzitter van de Britse Big Four-kantoren liet de Financial Times dan ook weten niet blij te zijn met de gedwongen accountant voor het concern. 'Hoe gaan we een van onze partners overtuigen om zijn handtekening onder de jaarrekening te zetten? Krijgt die een uitzonderingspositie van strafmaatregelen van de toezichthouder?', aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post