THEMA

AMBTENAREN BELASTINGDIENST GEBRUIKTEN SYSTEMEN VOOR EIGEN ADVIESKANTOOR

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft afgelopen donderdag tegen twee belastingambtenaren gevangenisstraffen geëist tot tien maanden. Dit gebeurde in de rechtbank Rotterdam. Volgens het OM gebruikten de twee ambtenaren die naast hun werk bij de fiscus een eigen advieskantoor runden de belastingsystemen bij de advisering van hun cliënten.

Onderzoek naar onjuiste aangiften IB

Daarbij zouden de twee mannen ook betaald zijn door een cliënt om een bezwaarschrift goed te laten keuren door de fiscus. Wat resulteerde in een lagere belasting voor de cliënt in kwestie. Behalve de gevangenisstraf eist het OM ook een beroepsverbod tegen de twee belastingambtenaren. De FIOD startte een onderzoek door informatie uit een ander onderzoek dat werd uitgevoerd naar het op grote schaal opzettelijk doen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting.

Dit gebeurde bijvoorbeeld door valse giftkwitanties op te voeren in de aangifte waardoor het belastbaar inkomsten lager wordt. Bij dat onderzoek kwam een van de verdachten in beeld omdat deze ook zulke giften zou opvoeren. Zo kwam zijn belastingadvieskantoor en uiteindelijk ook de medeverdachte in beeld. Het belastingadvieskantoor stond op naam van de echtgenotes van verdachten.

Ambtelijke omkoping en schending ambtsgeheim

De twee mannen zouden hun ambtsgeheim hebben geschonden als medewerker van de Belastingdienst tussen januari 2014 en december 2016. Zij zouden documenten van de Belastingdienst hebben gebruikt voor hun andere baan bij hun belastingadvieskantoor. Daarnaast zouden de twee mannen zeker 500 euro hebben aangenomen om in hun functie voor de Belastingdienst een bezwaarschrift van een cliënt van hun belastingadvieskantoor goed te keuren, waardoor de cliënt minder belasting hoefde te betalen. Een van beide mannen wordt daarnaast verweten dat hij ook zelf twee maal opzettelijk onjuiste aangifte inkomstenbelasting heeft gedaan. Hij voerde zelf volgens het OM een te hoog of gefingeerd bedrag aan giften als aftrekpost op, waardoor hij minder belasting hoefde te betalen. Verder zou hij een bezwaarschrift aan de Belastingdienst hebben vervalst. De valsheid ziet er volgens het OM op dat hij het bezwaarschrift heeft opgesteld, maar daaronder een andere naam heeft gezet. Op die manier was voor zijn collega’s bij de Belastingdienst niet duidelijk dat hij het stuk had opgesteld.

Strafeis

Het OM laakt ook de geraffineerdheid van verdachten, zei de officier: “Ik wijs daarbij ook op het versluierende geheel bij het opzetten van hun belastingadvieskantoor. Hun echtgenotes naar voren schuivend zodat voor de buitenwereld niet duidelijk kon zijn dat het verdachten waren die het zaakje daadwerkelijk runden. Klanten vonden het daarbij meer dan gebruikelijk dat verdachten de besproken diensten aan hen leverden. Dat maakt dan ook dat ik het idee heb dat de tenlasteleggingen slechts een fractie bevatten van wat daadwerkelijk gaande was.” Het OM ziet een gevangenisstraf van 10 maanden voor de ene verdachte als passend. De andere verdachte hoorde een straf van 8 maanden tegen zich eisen. De officier eist daarnaast een beroepsverbod voor de duur van 1 jaar tegen beide mannen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post