THEMA

BAKER TILLY VERLIEST VAN AFM

Volgens de rechtbank in Rotterdam heeft accountantsorganisatie Baker Tilly terecht een boete gekregen van toezichthouder Autoriteit Financiële markten (AFM). De accountants kregen de boete van €900.000 opgelegd omdat ze tekort schoten in de naleving van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta).

Te hoge boete

Dat oordeelde de rechtbank afgelopen vrijdag. In het op maandag gepubliceerde vonnis is te lezen dat de rechters het boete bedrag wel iets te hoog vonden. De AFM had de boete in de ogen van de rechtbank eerder kunnen opleggen na het vaststellen van de overtreding. De boete is daarom dan ook verlaagt met 5% naar €855.000, schrijft het FD.

De toezichthouder deed onderzoek naar Baker Tilly over de periode januari 2014 tot april 2017. Specifiek over de manier waarom de accountantsorganisatie omging met 'integriteitsrisico's' van zijn (potentiële) klanten.

Betrouwbaarheid en integriteit

Volgens de Wta moeten accountants een potentiële klant uitgebreid onderzoeken en daarbij kijken naar de betrouwbaarheid en integriteit van de ondernemer. Daarna kan een bedrijf pas worden geaccepteerd als klant. Hierin schoten de accountants volgens de rechter tekort.

Na drie incidenten had de interne bedrijfsvoering aangepast moeten worden. 'Naar aanleiding van de drie incidenten hadden dit soort maatregelen [...] met het oog op het waarborgen van een beheerste en integere uitoefening van haar bedrijf wel mogen worden verwacht', aldus het vonnis.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post