THEMA

BELASTINGDIENST KOMT MET VIER TIPS OVER DE VERNIEUWDE KOR

Steeds meer mensen starten een eigen onderneming. Het eerste half jaar van 2019 registreerde de Kamer van Koophandel ruim 118.000 nieuwe ondernemingen, een stijging van 11 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ook voor startende ondernemers is de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk interessant. De regeling geeft ondernemers en organisaties met een jaaromzet tot en met € 20.000, waaronder starters, recht op vrijstelling van de btw.

Vier tips om erachter te komen of de vernieuwde KOR interessant is voor uw klant:

1. Controleer of uw klant gebruik kan maken van de regeling

Met dit hulpmiddel van de Belastingdienst is eenvoudig na te gaan of uw klant in aanmerking komt voor de vernieuwde kleineondernemersregeling.

2. Zet alle financiële voor- en nadelen op een rij

Maak een inschatting of uw klant de komende jaren btw moet betalen. Als de klant jaarlijks btw terugkrijgt, lijkt deelname aan de KOR in eerste instantie financieel nadelig. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met besparingen, zoals de tijd en/of kosten voor het doen van de btw-aangifte.

3. Bekijk welke invloed deelname aan de KOR heeft op jouw klanten 

Particuliere klanten kunnen vaak geen btw aftrekken. De berekende btw op een factuur verhoogt de prijs voor hen. Als uw klant vooral particuliere klanten heeft, kan dat reden zijn om deel te nemen aan de KOR, omdat de klant dan geen btw in rekening hoeft te brengen.

4. Schat jouw financiële situatie over drie jaar in

Als uw klant kiest voor de vernieuwde KOR dan doet hij of zij dat voor een periode van minimaal drie jaar. Dat betekent dat uw klant drie jaar geen btw meer in rekening brengt, maar ook geen btw mag aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. Als de klant van plan is de komende tijd zakelijke investeringen te doen, kan dat reden zijn om vooralsnog niet deel te nemen aan de KOR.

De nieuwe KOR vervangt de huidige KOR die ondernemers recht gaf op een korting op de btw. Om per 1 januari 2020 gebruik te kunnen maken van de nieuwe KOR dienen ondernemers dit vóór 20 november kenbaar te maken. Dat doen zij door het aanmeldformulier te printen en op te sturen naar de Belastingdienst.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post