THEMA

BELASTINGDIENST LEGT CLAIM VAN MILJARD NEER BIJ BRITSE TABAKSPRODUCENT

De fiscus heeft een claim van bijna een miljard neergelegd bij British American Tobacco (BAT). Dat meldt NRC op basis van onderzoek. De Britse tabaksproducent zou door middel van een constructie, namelijk een holding in Amstelveen, zo min mogelijk winstbelasting hebben willen te betalen.

Hoogte belastingaanslag ooit

De producent van onder andere de merken Pall Mall, Camel en Lucky Strike heeft melding gemaakt in zijn jaarverslag over 2018 dat de Nederlandse Belastingdienst verschillende onderzoeken heeft lopen over de periode van 2003 tot en met 2016. De claim van de fiscus gaat niet over enkel belastingen maar ook over rente en boetes.

Uit het onderzoek van NRC blijkt dat de tabaksfabrikant de Belastingdienst benadeelde door de rente-inkomsten van Nederlandse vennootschappen direct door te sturen naar het moederbedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Het moederbedrijf stond daarbij garant voor de leningen. In 2015 legde de fiscus het in Londen gevestigde bedrijf in 2015 een naheffing van 31 miljoen euro op. Dit werd niet betaald waardoor de kosten inmiddels zijn opgelopen tot bijna een miljard, de hoogte belastingaanslag ooit in Nederland.

Verrekenprijsdiscussies

In een reactie laat de Belastingdienst weten dat 'bij meerdere multinationals verrekenprijsdiscussies lopen over bedragen van meer dan €100 miljoen.' Om welke bedrijven het precies gaat is niet bekend.

Een woordvoerder van NRC zegt dat BAT tegen de claim in beroep is gegaan. En zou zich aan alle regelgeving hebben gehouden. Wanneer nodig stapt het bedrijf naar de rechter. Zo'n proces kan jaren duren.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post