THEMA

CPB-ONDERZOEK BEVESTIGT GEVOLGEN EUROPESE UITSPRAKEN BELASTINGONTWIJKING

Onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) zien nu al de gevolgen van de Europese arresten op belastingontwijking. Het ontduiken van dividendbelasting via brievenbusmaatschappijen is met het oordeel van de rechters in Luxemburg moeilijker geworden. Belastingadviseurs schrokken destijds van de uitspraken. Het CPB onderschrijft nu de verreikende gevolgen voor fiscaal gedreven eigendomsstructuren.

Vrij verkeer van kapitaal

Het Hof sprak zich in februari uit over twee Deense rechtszaken. Twee Deense vennootschappen moeten volgens de Deense belastingdienst dividendbelasting inhouden en afdragen in Denemarken. Hun winstuitkeringen komen na enkele Europese tussenstappen bij aandeelhouders buiten de EU terecht. Daarbij doen de vennootschappen een beroep op de richtlijnen die het vrije verkeer van kapitaal in de Europese Unie garanderen, dat schrijft het FD.

Het Hof oordeelde dat de fiscus aanslagen mag opleggen wanneer de regels voor vrij verkeer van kapitaal worden misbruikt om belasting te ontwijken. Dat misbruik moet wel worden aangetoond door de Belastingdienst. Sommige fiscalisten voorspelden dit voorjaar dat de arresten wel eens het einde zouden kunnen betekenen voor Nederland als populair tussenstation.

Juiste middelen

Deze voorspelling komt overeen met de conclusie van de CPB-onderzoekers. Voor het onderzoek berekenden ze ook hoeveel belastingvoordeel multinationals mislopen wanneer ze geen gebruik meer kunnen maken van de brievenbusmaatschappijen. De onderzoekers stellen dat het erg belangrijk is dat de arresten aansluiten bij het beleid van de EU en de Oeso. Op die manier krijgen landen de juiste middelen om misbruik van verdragsrecht aan te pakken.

Het gemiddelde belastingvoordeel zou wereldwijd afnemen van 5,6% naar 4,5%, mits alle EU-lidstaten mee zouden werken. Hoe meer landen meewerken hoe lager het belastingvoordeel. Een hoge bronbelasting op dividend zou nog effectiever zijn volgens de onderzoekers. Dan verdwijnt het fiscale voordeel vrijwel helemaal, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post