THEMA

EY MELDDE VERDACHTE TRANSACTIES DAMEN BIJ HET OM

In het corruptie-onderzoek naar de scheepsbouwer Damen Shipyards uit Gorinchem is een verdachte miljoenentransactie in het Caribisch gebied ontdekt door de FIOD. De opsporingsdienst kwam het exorbitante bedrag van ruim 32 miljoen euro op het spoor tijdens een inval in het Rotterdamse kantoor van EY.

Caribische feitenoverzicht

Een partner van EY wees de ambtenaren op het bedrag dat Damen had toegezegd aan de Caribische tussenpersoon Stephen Hobson. De opsporingsdienst deed naast het Rotterdamse kantoor ook een inval bij de scheepsbouwer in het kader van het corruptie-onderzoek, meldt het NRC.

Dit alles is te lezen in het ‘Caribische feitenoverzicht’ dat het OM in de zomer van 2018 naar diverse Caribische landen stuurde. Dit deed het OM in voorbereiding op een internationaal overleg over de verdachte betalingen door Damen. Er zouden vertegenwoordigers uit Trinidad & Tobago, Barbados, Bahama’s en het Verenigd Koninkrijk zijn uitgenodigd.

Commissies Hobson

Tijdens de inval bij EY was de FIOD niet specifiek op zoek naar omkoping in het Caribisch gebied. Eén van de rode vlaggen waar de EY-partner op wees was de betrokkenheid van de Trinidadiaanse minister en voormalig bestuurder van Wereldvoetbalbond FIFA bij de deal. Die laatste Jack Warner wordt nu internationaal gezocht vanwege corruptie bij de FIFA.

Maar opmerkelijker waren de enorme bedragen die aan Hobson werden toegezegd. Voor de accountant was niet vast te stellen of dat bedrag van 32 miljoen euro in verhouding stond tot de hoeveelheid werk die Hobson had verricht.

Er werden negen schepen verkocht aan de Bahama's en twaalf aan Trinidad. Met daarbij 12 en 19 miljoen euro aan commissies voor Hobson. Omgerekend 12 procent of meer van de contract-som. Deze werden als verdacht genoteerd aangezien Damen evenals de Nederlandse overheid maximaal 5 procent commissie als bovengrens hanteert.

Brievenbusfirma

En er was nog een verdachte transactie. Namelijk een bedrag van bijna 11 miljoen euro dat werd overgemaakt naar een brievenbusfirma op de Bahama's. Waarvan Hobson zelf bestuurder was. Toen de Brit hier geen openheid over wilde geven aan de accountants, verbood EY nog meer openstaande facturen van Hobson te betalen. Hij claimt inmiddels meer dan 20 miljoen euro bij Damen.

In het Caribisch gebied is onrust ontstaan over de zaak. De aanvoerder van de oppositie in het Bahamaanse parlement in de tijd van de aankoop, heeft in de pers laten weten dat de prijs destijds om onduidelijke reden met 8 miljoen dollar omhoog ging, terwijl het aantal schepen van 11 naar 9 zakte.

Het onderzoek staat stil in Nederland. Doordat de advocaat van Damen claimt dat de in beslag genomen stukken onder zijn beroepsgeheim vallen, aldus het NRC.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post