THEMA

FIOD DOET ONDERZOEK NAAR PANAMA PAPERS-CONSTRUCTIE

De Fiod heeft een inval gedaan bij een verdachte met een Panama Papers-constructie. Het woonhuis en een bedrijfspand van de 54-jarige man zijn doorzocht. Hij wordt ervan verdacht 800.000 euro buiten het zicht van de fiscus te houden en wit te wassen. De fiscale opsporingsdienst verwacht dat de man gebruikmaakte van financiële structuren uit de Panama Papers. Dat schrijft het FD.

Administratie in beslag genomen

Bij de invallen is alleen administratie in beslag genomen. De doorzoekingen maken deel uit van een strafrechtelijk onderzoek. Aanleiding hiervoor zijn bankgegevens uit Luxemburg van financiële dienstverleners die aanbieden geld buiten het zicht van de Nederlandse fiscus te houden.

Luxemburgse dienstverleners

Deze Luxemburgse dienstverleners gebruiken structuren uit de Panama Papers. De verdachte zou gebruik hebben gemaakt van constructies om geld vanuit Nederland via buitenlandse rechtspersonen terug te laten komen bij Nederlandse natuurlijke personen, aldus de Belastingdienst.

Panama Papers

De Fiod meldde eerder al bezig te zijn met zes strafrechtelijke onderzoeken naar witwassen met behulp van constructies die bekend werden door de Panama Papers. De Belastingdienst heeft meer dan 200 dossiers gevonden die van belang zijn voor Nederland. Informatie uit de Panama Papers heeft tot nu toe 8,5 miljoen euro aan belastingaanslagen opgeleverd, inclusief boetes en rente.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post