THEMA

FIOD: “KRITISCHE OORDEEL VAN ACCOUNTANTS MOET SCHERPER”

Het kritische oordeel van accountants moet scherper, vindt Ron Dohmen, forensisch accountant bij de FIOD. De beroepsgroep kan een grote rol spelen bij het terugdringen van het aantal fraudegevallen. Dohmen ziet echter dat accountants soms bewust meedenken met hun klant om de ‘boel te belazeren’ en incidenteel kijken accountants opzettelijk weg. Vaker nog constateert de forensisch accountant een gebrek aan kritisch vermogen of een teveel aan vertrouwen. Dat vertelt hij tegen Accountancy Vanmorgen.

Verschuilen achter klant

Zakelijk dienstverleners verschuilen zich nogal eens achter hun klant, die hen zou hebben misleid. In zulke gevallen heeft de accountant volgens Dohmen zijn eigen twijfels al in de wind geslagen. De accountant moet zich niet alleen achter zijn oor krabben, maar ook iets met die aanwijzingen of vermoedens doen, stelt hij.

Kleine kantoren

Fraudekwesties waarbij de accountant heeft meegedacht, opzij heeft gekeken of zelfs heeft gefraudeerd, ziet Dohmen vaker bij kleinere kantoren dan grote. De grote kantoren werken met controleteams, waardoor frauduleuze zaken sneller opvallen.

Tuchtrecht

Tuchtrecht heeft een groot effect om accountants waar nodig te corrigeren. Dat effect is volgens Dohmen groter dan vanuit het strafrecht. “Er is in tuchtzaken altijd wel iemand van de pers aanwezig en de eigen beroepsgroep volgt zaken nauwlettend. Een tuchtrechtelijke maatregel kan een streep door de carrière van een accountant zetten.”

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post