THEMA

FISCUS BESCHULDIGT TABAKSPRODUCENT VAN MISLEIDING

De Belastingdienst beschuldigt tabaksproducent British American Tobacco (BAT) van doelbewuste misleiding. Dat gebeurde donderdag bij een zitting van de belastingkamer van de rechtbank Noord Holland, schrijft het Financieel Dagblad. Het bedrijf is het oneens met die beschuldiging en maakt bezwaar tegen de navordering en bestuurlijke boete.

Verschuiving van vier miljard aan winst

Volgens de fiscus heeft BAT tussen 2003 en 2016 belasting ontweken door het verschuiven van vier miljard euro aan winst. Voor een deel gebeurde dat bewust buiten het zicht van de fiscus om. Om die reden zijn er behalve navorderingen ook bestuurlijke boetes opgelegd. De fiscus nam dat besluit nadat onderhandelingen over een compromis met BAT in 2017 op niets uitliepen.

Recordbedrag aan navorderingen

De hoogte van de boetes werden niet genoemd, maar het zou om tientallen miljoenen euro gaan, volgens het FD. De boetes zijn namelijk 50 procent van de naheffingen over de jaren waarin de tabaksfabrikant op oneigenlijke wijze belasting ontweek. De krant schrijft verder dat BAT meer dan 1,2 miljard euro heeft gereserveerd voor naheffingen, boetes en rentes in Nederland. Daarmee zou het gaan om een recordbedrag aan navorderingen door de Belastingdienst.

Leningen aan dochterbedrijven

De belastingconstructies waren vorig jaar al in het nieuws na publicaties door NRC Handelsblad. Volgens de krant zou een Nederlandse holding van BAT tegen hoge rentes leningen verstrekken aan dochterbedrijven. In hun vestigingsland trokken die dochterbedrijven de betaalde rente af van de belastbare winst. De ontvangen rente werd nauwelijks belast in Nederland en werd overgemaakt aan een zustervennootschap in het Verenigd Koninkrijk, waar die inkomsten onbelast bleven.

Volgens de fiscus werd BAT bij het verhullen van de constructies geholpen door één van de vier grote advies- en accountants. NRC Handelsblad schrijft dat de fabrikant vanaf 2016 met de fiscus onderhandelde over een mogelijke boete. BAT gebruikte daarbij rapporten om aan te tonen dat de geldstromen legaal waren. De rapporten werden opgesteld door de accountant.

Fiscus traineerde onderhandelingen

BAT ontkent dat er sprake was van opzettelijke belastingontwijking. De onderhandelingen over een compromis waren geen succes omdat fiscus de zaak traineerde, zei de advocaat tijdens de zitting. Volgens het bedrijf wordt volledig voldaan aan de belastingwetgeving in elk van de 180 markten waar het actief is, schrijft NRC.

De zitting bij de belastingkamer was deels openbaar vanwege het bezwaar tegen de bestuurlijke boetes. Maar het grootste deel van de zitting was achter gesloten deuren, zoals alle belastingzaken. De rechtbank heeft verschillende zittingsdagen voor deze zaak gepland.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post