THEMA

FNV PAKT BELASTINGONTWIJKING CHEVRON AAN

Vakbond FNV wil ervoor zorgen dat het Amerikaanse olieconcern Chevron meer belasting gaat betalen. Met dat doel dient de bond samen met twee internationale vakbondskoepels, ITF en PSI, een klacht in bij een afdeling van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het is de eerste keer dat FNV op deze manier belastingontwijking probeert tegen te gaan.

Verdoezelen

Chevron is onder meer eigenaar van Texaco. FNV beschuldigt de oliegigant ervan zijn belastingpraktijken te verdoezelen. Dat zou vooral via Nederlandse brievenbusfirma's gebeuren, 34 stuks in totaal. Volgens FNV houdt de oliemaatschappij uit Californië zich niet aan principes over belastingheffing en openbaarmaking. Van de Nederlandse brievenbusfirma's zijn volgens de klagende partijen geen openbare gegevens zoals jaarverslagen te vinden.

Richtlijnen OESO

Volgens de partijen die de klacht indienen, overtreedt Chevron richtlijnen van de OESO. Het in Den Haag gevestigde Nationaal Contactpunt (NCP) van het samenwerkingsverband moet zich er volgens de bonden over buigen. “Als de OESO deze klacht gegrond verklaart, dan opent dat de weg om via de OESO-richtlijnen meer concerns aan te pakken voor belastingontwijking”, zegt FNV-bestuurder Coen van der Veer.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post