THEMA

FRAUDE EXPERTISE CENTRUM MOET ACCOUNTANTS HELPEN FRAUDE TE ONTDEKKEN

Een nieuw expertisecentrum moet accountants helpen om fraude beter te kunnen ontdekken. Het centrum zal alle activiteiten van accountants op het gebied van fraudedetectie bundelen en dienen als vraagbaak. Het Fraude Expertise Centrum is een van het dozijn maatregelen waaraan de NBA werkt om de opsporing van fraude te verbeteren. Dat schrijft FD.

Meer aandacht frauderisico

Er staan voor 2019 meer maatregelen op de planning. Zo moeten accountants meer aandacht besteden aan de zachte indicatoren die wijzen op verhoogd frauderisico. Speciale trainingen en ondersteuning van experts op het gebied van gedragswetenschap en psychologie kunnen accountants daarbij helpen.

Beloningsmodel management

Ook moet er gekeken worden naar het beloningsmodel voor het management. In sommige gevallen kan dat een indicatie zijn van een frauderisico. Bonussen die bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan bepaalde doelen kunnen perverse prikkels vormen om groeicijfers op te poetsen.

Accountantsverklaring

Accountantskantoren zijn daarnaast met elkaar in gesprek over het delen van fraudegevallen om zo van elkaars ervaringen te kunnen leren. Ook neemt de werkgroep de accountantsverklaring onder de loep. Daarin zou beter uitgelegd kunnen worden wat de accountant allemaal wel en niet heeft gecontroleerd ten aanzien van fraude.

Fraudeprotocol

Er is inmiddels ook een fraudeprotocol vastgesteld door de sector waarin is samengevat wat je van een accountant mag verwachten als het om fraude gaat. Daarin zijn handvatten opgenomen die helpen bij het identificeren van frauderisico’s, het uitvoeren van controlewerkzaamheden en het ondernemen van actie in het geval dat er een vermoeden van fraude bestaat.

Acties van het kabinet

Deze maatregelen staan los van de commissie die in het leven is geroepen door minister Hoekstra van Financiën. De minister vindt dat de sector te traag is met hervormingen om de kwaliteit van controles te verbeteren. Een trio onder leiding van hoogleraar Annetje Ottow gaat onder meer het partnermodel en de beloningsstructuur van accountants tegen het licht houden.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post