THEMA

GEBRUIK EHERKENNING BIJ VERLAGEN VOORLOPIGE AANSLAG

Naar aanleiding van een vraag over het gebruik van eHerkenning geeft staatssecretaris Vijlbrief toelichting in een brief aan de Kamer. Het gaat om het concrete geval van een ondernemer die zijn voorlopige aanslag probeerde te verlagen. Deze ondernemer kreeg van de BelastingTelefoon te horen dat dit alleen nog maar met eHerkenning mogelijk was.

Verschillende mogelijkheden

Vennootschapsbelastingplichtigen kunnen een voorlopige aanslag (VA) vennootschapsbelasting wijzigen via een commercieel softwarepakket, via hun intermediair of via MijnBelastingdienst-zakelijk. Voor het gebruik van MijnBelastingdienst-zakelijk is eHerkenning vereist.

Er zijn belastingplichtigen die geen voorlopige aanslag vennootschapsbelasting kunnen aanvragen of de opgelegde voorlopige aanslag vennootschapsbelasting kunnen wijzigen, omdat zij geen gebruik maken van software of een intermediair of geen eHerkenning kunnen aanvragen. Er is een voorziening beschikbaar om ervoor te zorgen dat ook deze groep belastingplichtigen een VA kunnen aanvragen of de opgelegde VA kunnen wijzigen. Zij kunnen hiervoor gebruik maken van het formulier op de website van de Belastingdienst.

Formulier

Dit formulier is in het bijzonder bedoeld voor binnenlandse belastingplichtigen en is te downloaden zonder dat het nodig is om in te loggen met eHerkenning. Buitenlandse belastingplichtigen kunnen op de website het formulier ‘verzoek of wijziging voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2020 voor buitenlandse belastingplichtigen’ invullen en opsturen.

Naar aanleiding van het signaal van het lid Bruins is de BelastingTelefoon nogmaals op genoemde mogelijkheden gewezen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post