THEMA

GOOGLE STOPT MET BELASTINGROUTE VIA IERLAND

Het Amerikaanse technologiebedrijf Alphabet, moeder-bedrijf van Google, stopt met het gebruik van een mogelijkheid voor belastingontwijking via Nederland en Ierland. De beslissing is het gevolg van internationale regels en een wijziging van Amerikaanse belastingwetgeving. Een woordvoerder bevestigde dit aan persbureau Reuters.

Double Irish with a Dutch sandwich

De methode staat bekend als een 'Double Irish with a Dutch sandwich, een verwijzing naar het gebruik van twee vennootschappen in Ierland en één in Nederland. Het geeft Amerikaanse bedrijven de mogelijkheid om intellectuele eigendomsrechten over te dragen aan een bedrijf in Ierland, dat geldstromen via bijvoorbeeld Bermuda en Nederland weer naar Ierland stuurt.

Amerikaanse bedrijven hoeven door die constructie minder belasting te betalen aan de Amerikaanse fiscus. De methode was legaal, maar wel omstreden. Ierland voerde daarom in 2015 een wetswijziging door als tegenmaatregel. Bedrijven die al gebruik maakten van de constructie mochten dat nog tot 2020 doen, zodat de beslissing van Google niet als verrassing komt.

Nog geen precieze datum

Alphabet meldde het besluit bij de indiening van de cijfers bij de Kamer van Koophandel in Nederland, die door Reuters werden ingezien. Een woordvoerder van Google bevestigde het besluit, verwijzend naar een gewenste vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur. Een precieze datum is nog niet genoemd. Het kan zowel in de loop van 2020 zijn als per 31 december 2019.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post