THEMA

IN 2018 VOOR BIJNA €10 MRD AAN VERDACHTE TRANSACTIES

In het jaarverslag van de Financial Intelligence Unit (FIU) staat een recordbedrag van €9,5 mrd aan verdachte transacties in Nederland. Het gaat om verdenkingen van witwassen en het financieren van terrorisme.

Hoogste bedrag ooit

Nooit eerder werden er zoveel verdachte transacties gemeld bij de FIU of zijn voorganger. FIU-Nederland is, op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, de plek waar meldplichtige instellingen ongebruikelijke transacties moeten melden.

De organisatie kreeg in 2018 in totaal ruim 750.000 meldingen binnen. Van bijvoorbeeld banken, creditcardmaatschappijen en casino's. Van het totale aantal meldingen verklaarde de FIU er 57.950 als echt verdacht, dat is een stuk meer dan in 2017. Toen kwamen 394.743 meldingen binnen waarvan 40.000 verdacht werden verklaard, ter waarde van €6,7 mrd, schrijft het FD.

Banken en witwassen

Vooral banken maakten meer meldingen in 2018. Er is zelfs sprake van een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar daarvoor. De Nederlandse banken kregen de afgelopen jaren dan ook een hoop kritiek op hun aanpak van witwassen. ING negeerde jarenlang de wetgeving en kreeg daarvoor een flinke tik op de vingers. De hoogste boete in Nederland ooit, van €775 mln.

Een groot deel van meldingen hebben betrekking op door de Europese Commissie aangewezen risicolanden bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en de Bahama's. Volgens de overheid wordt in Nederland ieder jaar zo'n €16 mrd witgewassen. Het gaat daarbij vooral om geld uit de drugscriminaliteit en fraude. die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen.

Criminaliteit

Bijna €7,5 mrd van de €9,5 mrd komen uit 105 verdachte transacties. Die zijn waarschijnlijk afkomstig van grote criminele organisaties en hebben volgens de FIU grote invloed op de nationale en internationale financiële integriteit. De verdachte transacties worden direct overgedragen de opsporings-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post