THEMA

INKEERREGELING GOED VOOR €12 MILJARD

Tussen 2002 en 2018 is voor zo'n €12 miljard aan verborgen vermogen tóch aangegeven bij de Belastingdienst. Het geld van de zwartspaarders leverde de schatkist €2,1 miljard op. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Het bureau onderzocht de gegevens van zo'n 27.000 deelnemers van de zogeheten inkeerregeling.

Pakkans

Die regeling is bedoeld om verstopt geld terug te halen vanuit belastingparadijzen. Met de regeling konden de zwartspaarders tijdelijk zonder of met een lagere boete wegkomen. Uit de geanalyseerde gegevens blijkt dat de regeling heeft gewerkt. In de maanden vóór een periodieke regeling afliep is een piek te zien.

Met name juni 2014 springt er uit met bijna 5000 deelnemers. In juli ging het boetetarief in dat jaar van 0 naar 30 procent. Het CPB stelt dat de dreiging van steeds betere communicatie tussen landen heeft geholpen. Hierdoor is de pakkans namelijk groter geworden, schrijft NOS.

Ondernemers van 65

Het gemiddelde bedrag dat alsnog bekend werd gemaakt door de deelnemers is €435.000. Het meeste geld was ondergebracht in België, Luxemburg en Zwitserland. Hoe meer vermogend de zwartspaarder hoe verder weg het geld werd verstopt. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 65 jaar. Het gaat om veelal ondernemende mannen.

De rijkste huishoudens heeft het geld niet in de directe buurlanden ondergebracht. Volgens het CPB is dat een aanwijzing dat huishoudens met de hoogste vermogens die belasting willen ontduiken, het vermogen verder weg plaatsen en wellicht ook veel geavanceerder constructies gebruiken.

Niet alles

De €12 miljard aan verborgen vermogen is nog lang niet alles. Volgens internationale schattingen uit 2015 hadden Nederlanders voor ruim €60 miljard vermogen in belastingparadijzen. Als die inschattingen kloppen zou nu tussen de 20 en 30 procent van het verhuld vermogen bekend zijn geworden.

Het geld wat de Belastingdienst zelf ontdekt is niet in de cijfers van CPB verwerkt. Het verlaagde boetetarief bij inkeer werd beëindigd in januari 2018. Waardoor het minder aantrekkelijk is geworden om het zwarte spaargeld vrijwillig op te geven, aldus NOS.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post