THEMA

INTERESSE ACCOUNTANTSKANTOREN VOOR INITIATIEF RECHTSBIJSTANDSVERLENER

Het initiatief van rechtsbijstandverlener SRK om de markt voor juridische hulp open te breken wekt grote interesse bij advies- en accountantsorganisaties. Het naar buiten treden met advocaten, zonder formeel een advocatenkantoor te zijn gaat tegen de regels van de Orde van Advocaten in.

Aandacht van de minister

De grote spelers als PwC, EY en Deloitte zijn al lang actief op de juridische markt en dat levert een aardige zakcent op. Zij houden zich daarbij keurig aan de spelregels van de Nederlandse Orde van Advocaten (Orde). Door zich te beperken tot het geven van juridisch advies en bemiddeling tussen in ruzie verwikkelde partijen. Klanten voor de rechter bijstaan mag alleen in rechtsgebieden waar klanten niet verplicht zijn om een advocaat mee te brengen. Bijvoorbeeld, arbeidsrecht, huurrecht en bestuursrecht.

De rechtsbijstandverlener SRK zet nu een eerste stap om de ouderwetse regels te hervormen. Het initiatief heeft de aandacht van Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. Het initiatief, met het label Brand MR, moet de hulpvraag van de rechtzoekende centraal stellen en tot een duurzame oplossing leiden stelt de minister. Dan wil Dekker overwegen of hij aspecten van het initiatief in het staatsrecht kan verweven.

Daarnaast liet de minister weten in gesprek te willen met de Orde als diens regels een obstakel blijken voor SRK. Die regels zitten ook niet muurvast. Eind vorig jaar nog oordeelde de Autoriteit Consument en Markt dat de regels die advocaten verbieden commissie te betalen aan vergelijkingssites de markt belemmerden. De Orde moest deze vervolgens aanpassen.

Onafhankelijkheid

Procederen onder de goede naam van de advocatuur is niet toegestaan voor organisaties zoals SRK of de juridische takken van de Big Four-kantoren. Juristen moeten uit het advocatenregister zijn geschreven voor ze naar de rechtszaal kunnen. Organisaties die voor grootste deel in het bezit zijn van advocaten mogen dit wel. De rechtsbijstandverlener is dat niet.

Een valide argument van de Orde voor de regel is onafhankelijkheid. Die zou wel eens in gevaar kunnen komen als een jurist niet namens een advocatenkantoor procedeert en hangt samen met de zorgen van de Orde over het vaste tarief van €3383 dat SRK hanteert. SRK richt zich daarmee op klanten die te veel verdienen voor rechtsbijstand, maar geen advocaat willen inschakelen zonder kostenplafond.

Gemiddeld bedrag

De Orde vraagt zich af in hoeverre werknemers van Brand MR last zouden hebben van commerciële druk bij het afwikkelen van complexe arbeidszaken. Dit snapt Saskia Bollen, arbeidsrecht-advocaat bij het Utrechtse kantoor Van Odijk Advocaten. 'Als je over dat bedrag heen gaat, lijd je als bedrijf verlies. Dan staat volgens mij niet het belang van de cliënt voorop.'

Peter Leermakers, directeur van SRK, zegt in zijn reactie op de kritiek: 'Als het een gecompliceerde zaak is verliezen we erop, als het een simpele zaak is maken we een beetje winst'. Hij legt verder uit dat SRK een gemiddeld bedrag heeft genomen. Ze beschikken inmiddels over een databank met tienduizenden arbeidsrechtszaken, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post