THEMA

INVESTERINGEN IN ACCOUNTANTSPRAKTIJK PWC DRUKKEN WINST

De Nederlandse tak van advies- en accountantsorganisatie PwC heeft in 2018 de omzet zien stijgen met wel 6,7%. Maar de winst bleef achter met een opmerkelijke 1,8%. De reden: er is geïnvesteerd in de accountantspraktijk.

Mensen & technologie

Voorzitter van de accountantspraktijk, Agnes Koops, zei in een reactie 'We investeren flink in kwaliteit'. Er zijn veel nieuwe mensen aangenomen en er is geld gestopt in nieuwe technologie. Die laatste investering moet ervoor zorgen dat het auditpersoneel minder repetitief werk op zich hoeft te nemen, dat schrijft het FD.

Koops legde in de presentatie van het jaarverslag uit dat de investeringen verder nodig zijn om het controlewerk te verbeteren. 'Accountants moeten de tijd en de rust krijgen om op hun werk te reflecteren', aldus de voorzitter. Het gebrek aan rust en tijd heeft niet alleen invloed op het controlewerk.

Ziekteverzuim

PwC heeft een relatief hoog ziekteverzuim. Vorig jaar was dat 3,6% en dit boekjaar steeg het aantal naar 4%. Het sector-gemiddelde ligt met 2,7% een stuk lager. Bestuursvoorzitter Ad van Gils vindt dan ook dat er naast de investeringen meer moet gebeuren. De cultuur moet veranderen. Veel medewerkers vinden het volgens van Gils om werk te laten liggen en dat werkt stress en dus ziekteverzuim in de hand. 'We moeten als bestuur duidelijk maken dat je best een keer je telefoon mag wegleggen', vult Koops aan.

Er daarnaast natuurlijk ook druk van buiten af. De accountancysector ligt al langere tijd onder vuur door verschillende affaires. Later deze week zal een commissie in opdracht van ministerie van Financiën met een reeks aanbevelingen komen om de sector te hervormen. De gehele PwC-groep boekte op een totale omzet van €884 miljoen een winst van €168,3 miljoen. Voornamelijk de Tax & Legal en Advies takken maakten meer winst. In de accountantspraktijk liep de winst juist terug.

CO2

De accountantsorganisatie legde zichzelf in 2017 een heffing van €100 per uitgestoten ton CO2 op wat afgelopen haar €2 miljoen opleverde. Dat geld steekt het bedrijf weer in groene start-ups waaronder biobrandstofmaker SkyNRG. De netto CO2-uitstoot nam echter toe vorig jaar, vooral omdat meer businessclass werd gevlogen valt te lezen in het jaarverslag, aldus het FD.

Van Gild zegt dat het bestuur daarin het goede voorbeeld moet geven. Hij bedankte dan ook voor een vlucht naar New York om voor twee uur de klimaattop bij te wonen. De VN vond het getuigen van goed leiderschap zegt hij lachend.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post