THEMA

JAARREKENINGEN VERTRAAGD DOOR CORONA

De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) waarschuwt dat er vertragingen dreigen op de controles van jaarrekeningen. Aanleiding is de coronacrisis.

Ingewikkeld

Door de pandemie en de daarbij gemoeide coronamaatregelen is de jaarrekening ingewikkelder dan normaal. Niet alleen vanwege de inhoud en het meerwerk aan controles op de overheidssteun, zoals extra NOW-verklaringen, maar ook doordat accountants hun werk vanuit huis moeten doen. Het is op afstand moeilijker om zaken die normaal op-locatie gecontroleerd worden te controleren. Door de pandemie kan het ook voorkomen dat bezitting opnieuw gewaardeerd moeten worden. Videobellen geeft dan niet altijd een goed beeld. Tussentijdse aanpassingen leiden door de afstand ook tot extra werk. Reizen naar het buitenland kan niet, met als gevolg een bemoeilijking van de controle op internationale ondernemingen, zo schrijft het FD.

Zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid

Reden voor de NBA om aan de bel te trekken. De huidige situatie kan leiden tot vertragingen en latere jaarrekeningen, maar dit mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Volgens de NBA is het 'Belangrijk dat de betrokken partijen de aandacht besteden die nodig is en zich niet laten opjagen door tijdsdruk. Zorgvuldigheid is in dit kader belangrijker dan snelheid'.

De NBA vraagt alle accountants ook extra te letten op fraude. Volgens experts is de kans op malversaties groter omdat bijna alle medewerkers thuiswerken. Signalen van fraude zijn op afstand moeilijker te identificeren door controleurs en controle van bewijsstukken is ook gecompliceerder, zo schrijft het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post