THEMA

KLEINE BEURSBEDRIJVEN OP ZOEK NAAR ACCOUNTANTS

Kleine beursgenoteerde bedrijven hebben grote moeite om een accountant te vinden voor de goedkeuring van hun jaarrekening. Verschillende bedrijven krijgen zelfs geen offerte, schrijft het Financieel Dagblad (FD) op basis van interviews.

Alumexx op het strafbankje

Het nieuws volgt op de bekendmaking dat ladder- en steigerproducent Alumexx op het strafbankje van Euronext is geplaatst. Euronext nam die maatregel omdat Alumexx geen goedgekeurde jaarrekening voor 2019 heeft. In theorie kan het daardoor voor Alumexx lastiger zijn om kapitaal te krijgen.

Als beursgenoteerd bedrijf zocht Alumexx een accountant met een vergunning voor de controle van organisaties van openbaar belang (oob), maar zonder succes. “Meerdere kleine beursnoteringen hebben te maken met deze problematiek. Hierin zullen we ook graag gezamenlijk met verschillende partijen naar oplossingen blijven zoeken voor deze situatie. Wij blijven hierin positief voor 2020 en de toekomst,” zegt ceo Jeroen van den Heuvel.

Te weinig capaciteit

Het FD schrijft dat veel accountantskantoren hun oob-vergunning hebben ingeleverd om kosten te besparen, zodat er nog zes over zijn met oob-diensten. Die accountants hebben naar eigen zeggen te weinig capaciteit om kleinere beursgenoteerde bedrijven te helpen. Van den Heuvel kreeg echter ook te horen dat zijn bedrijf gewoon te klein is. Bovendien zijn de tarieven van de accountants te hoog volgens de bedrijven.

Vertrek van de beurs

AND International Publishers, ontwikkelaar van digitale kaarten, heeft hetzelfde probleem. “We kregen telkens nul op rekest bij een offerte aanvraag,” zegt cfo Ivo Vleeschouwers in het FD. Het minifonds New Sources Energy is nog druk op zoek naar een accountant. Agrarische technologiespecialist DGB Group vertrekt van de beurs vanwege de hoge kosten en strikte regelgeving. DGB had wel een accountant, maar de controlewerkzaamheden konden niet worden afgerond voor de deadline, schrijft het FD.

Hulp van AFM en NBA

Een aantal bedrijven hoopt dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) kunnen helpen. Vorig jaar legde de NBA de kwestie voor aan het ministerie van Financiën, Euronext en de AFM. Nu zegt een NBA-woordvoerder in het FD dat er genoeg capaciteit is bij de kantoren. Volgens de organisatie kunnen er ook andere redenen zijn dat de bedrijven geen accountant vinden.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post