THEMA

KLIMAATBELEID STAAT NIET OP DE AGENDA VAN ACCOUNTANTS

De meeste accountants houden zich in hun beroep nauwelijks bezig met klimaatverandering. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat CO2-reductie bij driekwart van de accountants en hun cliënten niet op de agenda staat. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) vindt dat het beter moet, dat schrijft het FD.

Continuïteit van het bedrijf

Meer dan de helft van de cliënten van de ondervraagde accountants hebben geen CO2-beleid. De meeste externe accountants (71,1%) vinden het niet de moeite waard om hierover te beginnen. Rapporteren over CO2-uitstoot moet volgens de respondenten een vrije keuze zijn. De onderzoekers wijzen echter op de impact van klimaatverandering op de continuïteit van het bedrijf.

Haaks op boodschap NBA

Ook de NBA constateert dat de bevindingen haaks staan op de boodschap van de beroepsorganisatie. “Voor het nakomen van klimaatafspraken is structurele en betrouwbare informatie nodig. Maatregelen en regelgeving vanuit de overheid en EU worden hierin steeds bepalender. Tevens zijn investeerders, toezichthouders en andere stakeholders voor hun beslissingen hiervan afhankelijk”, stelt NBA-voorman Marco van der Vegte.

Beleggers dringen aan

Beleggers dringen al langer aan op een mentaliteitsverandering als het gaat om het klimaat. Rients Abma, directeur van Eumedion, organisatie van institutionele beleggers stelt: “Het is urgent dat het kennisniveau van accountants snel omhoog gaat. Steeds meer beleggers dringen erop aan dat de accountant ten minste beperkte zekerheid afgeeft bij de gepubliceerde klimaatdata. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel werk aan de winkel is.”

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post