THEMA

“LET OP ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIES IN ADMINISTRATIE AUTOHANDELAREN”

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) wijst erop dat verschillen in geld- en goederenbeweging een aandachtspunt zijn in de administratie van autohandelaren. Mogelijk is dan sprake van witwassen. BFT heeft bij diverse onderzoeken bepaalde zaken geconstateerd, die voor een fiscaal dienstverlener aanleiding hadden moeten zijn om aanvullende werkzaamheden te verrichten. Dat meldt het Forum Fiscaal Dienstverleners.

Duidelijke geld en goederenbeweging

Bij een autohandelaar is er sprake van een duidelijke geld- en goederenbeweging. De goederenbeweging kan als volgt worden weergegeven: eindvoorraad is beginvoorraad plus inkopen minus verkopen. Voor zowel de verkopen als de inkopen geldt dat hier een monetaire transactie tegenover moet staan.

Sprake van witwassen?

Bij de volgende aanwijzingen is er mogelijk sprake van witwassen:

  • De autohandelaar verkoopt een auto die hij volgens de administratie nooit heeft ingekocht. Er zouden ook alarmbellen moeten gaan rinkelen als de verkoop in contanten heeft plaatsgevonden.
  • De autohandelaar verkoopt een auto die op papier wel is ingekocht, maar niet is betaald. Het is in deze branche gebruikelijk dat de koper de gebruikte auto’s direct na aankoop betaalt.
  • In de voorraad van de autohandelaar zijn auto’s opgenomen die nooit zijn ingekocht.
  • De autohandelaar verkoopt auto’s voor een aanzienlijk lager bedrag dan waarvoor ze zijn ingekocht. Dit is met name een aandachtspunt als er een korte periode zit tussen inkoop en verkoop.

Meldplicht

In bovenstaande gevallen wordt van een fiscaal dienstverlener verwacht dat hij aanvullende werkzaamheden verricht. Als deze werkzaamheden de vragen over de transactie niet beantwoorden, dan moet er een melding gedaan worden van een ongebruikelijke transactie bij de Financiële inlichtingen eenheid.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post