THEMA

MANIFEST TEGEN NEDERLAND ALS BELASTINGPARADIJS

Maatschappelijk organisaties zijn een campagne gestart tegen Nederland als belastingparadijs. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op komst en daarom is de tijd rijp om progressieve belastingplannen op tafel te leggen. Dat stelt de brede coalitie van ActionAid, Tax Justice Nederland, Oxfam Novib, vakbond FNV, SOMO, Both Ends, TNI en de voorzitter van de Europese belastingcommissie, Paul Tang.

1000 euro per seconde

Zo kan het niet langer stelt de coalitie. Nederland is nog steeds een belastingparadijs. "Per seconde wordt er 1000 euro aan belasting ontweken via Nederland. Rijke en arme landen verliezen hierdoor jaarlijks miljarden." Dat geld kan bovendien nu extra goed worden gebruikt om de coronacrisis het hoofd te bieden, stellen de organisaties.

Samen met belastingexperts hebben ze een manifest opgesteld met drie concrete voorstellen. Die ervoor moeten zorgen dat het Nederlandse belastingklimaat veranderd. Daarbij is internationale samenwerking belangrijk. Maar Nederland zelf zal ook stappen moeten ondernemen om zijn dubieuze rol tegen te gaan, aldus Trouw.

Broodnodige belastinginkomsten

Daarnaast vinden de organisaties dat er moet worden gewerkt aan transparantie. Grote bedrijven zouden openbaar moeten maken hoeveel belasting ze betalen in Nederland. Arnold Merkies, coördinator bij Tax Justice Nederland: “Nederland staat op de derde plaats van belastingparadijzen wereldwijd. Kunstmatige constructies, opgetuigd door multinationals om via Nederland belasting te ontwijken komen helaas nog op grote schaal voor.”

Juist in deze tijd is het belangrijk om deze problemen aan te pakken. Nu overheden met grote tekorten zitten. “Nederland wijst andere Europese landen graag op financieel wangedrag, maar ondertussen beroven wij ze van broodnodige belastinginkomsten”, zegt Tang, die Europarlementariër is namens de PvdA, schrijft Trouw.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post