THEMA

MEER OPENHEID VAN BEDRIJVEN OVER DISCUSSIE MET ACCOUNTANT

Bedrijven zouden meer openheid moeten geven over welke punten ze discussiëren met hun accountant. Dat vindt de jury van de FD Henri Sijthoffprijs. Dat is een jaarlijkse prijs voor de beste financiële verslaggeving die is gelieerd aan Het Financieele Dagblad. Het zou de jaarverslagen van bedrijven een stuk waardevoller maken.

Discussiepunten

Volgens het juryrapport worden onderwerpen uit de zogenaamde management letter vrijwel niet besproken. Daarmee doelt de jury op de brief met opmerkingen van de controlerend accountant. De jury pleit hier overigens al langer voor maar kreeg onlangs nog bijval van de Commissie Toekomst Accountancy. In het vorige week gepubliceerd rapport van de commissie staat dat de audit-commissie van de raad van commissarissen discussiepunten met de accountant aan aandeelhouders zou moeten rapporteren, dat schrijft het FD.

Daarbij stelt de jury dat commissarissen ook meer toelichting zouden moeten geven op de langetermijnwaardecreatie. Nu worden vaak alleen opsommingen gepubliceerd. Er meer toelichting moeten komen op de standpunten en uitleg over hoe visies moeten worden omgezet in prestaties van de onderneming.

Goede balans

De kwaliteit van kwartaalrapportages wegen dit jaar zwaarder mee. Deze bevatten tegenwoordig steeds vaker extra informatie over strategie en financiën. De jury schrijft in het rapport, ‘Het is belangrijk dat informatie in kwartaalberichten goed aansluit bij de jaarverslaggeving’. Er dient een goede balans te zijn tussen financiële en niet-financiële prestaties.

De jury die bestaat uit Roderick Munsters, Jan van Rutte en Peter Sampers, heeft drie bedrijven uit de AEX-index genomineerd voorde prijs. Aalberts, Randstad en Signify. Daarnaast zijn in de categorie middelgrote en kleine fondsen de genomineerden: Arcadis, PostNL en Sligro Food Group. De winnaars worden bekendgemaakt op 29 oktober in Amsterdam, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post