THEMA

MENINGEN ZIJN VERDEELD OVER BTW-VRIJSTELLING

De meningen over de btw-vrijstelling blijven verdeeld. De Belastingdienst is tevreden over het aantal aanmeldingen voor de vrijstelling, maar volgens belangenorganisaties heeft de nieuwe regeling een afschrikkende werking. De regeling zou te ingewikkeld zijn, schrijft het Financieel Dagblad.

Ruim 130.000 aanmeldingen

Meer dan 130.000 ondernemers hebben een aanvraag ingediend voor de gewijzigde kleineondernemersregeling (KOR), die met ingang van 1 januari geldt. Net als in voorgaande jaren kunnen ze een volledige of gedeeltelijke vrijstelling krijgen voor de btw-afdracht als hun jaaromzet minder dan 20.000 euro is. De belangrijkste wijziging is dat ze zich van tevoren moeten aanmelden en daar drie jaar aan vastzitten.

Regeling is te ingewikkeld

Het FD schrijft dat belangenorganisaties twijfelen over de regeling. Maarten Post van ZZP Nederland vindt de nieuwe regeling ingewikkeld en minder flexibel dan de oude vrijstelling, die achteraf kon worden aangevraagd. Dat zou een afschrikkende werking hebben voor mensen met weinig inzicht of interesse in boekhouden. Margreet Drijvers van het Platform Zelfstandige Ondernemers noemt de termijn van drie jaar een mogelijke drempel.

MKB Nederland verwijst naar de vermelding van de btw op facturen. Ondernemers die gebruik maken van de regeling, hoeven geen btw meer in rekening te brengen bij hun klanten. Volgens de organisatie willen ondernemers dat liever niet. Het weglaten van de btw is een signaal aan klanten dat ze te maken hebben met een kleine ondernemer, schrijft het FD.

Aanmeldingen lager dan verwacht

Belangenorganisatie ONL voor ondernemers is net als de Belastingdienst wel positief over de aanmeldingen. Met 130.000 is het aantal aanvragen lager dan de verwachte 200.000, maar veel ondernemers kregen pas laat in de gaten dat de regeling veranderde. Het aantal aanmeldingen laat zien dat veel kleine ondernemers zich liever niet met de btw bezig willen houden, vindt ONL.

Vrijstelling aanvragen blijft mogelijk

De vrijstelling geldt met ingang van 1 januari voor 108.000 van de 130.000 aanvragers. De overige 22.000 kunnen er per 1 april gebruik van maken. Het is nog altijd mogelijk om een aanvraag in te dienen voor het volgende btw-kwartaal. Het Platform Zelfstandige Ondernemers sluit niet uit dat er meer aanvragen komen. ZZP Nederland verwacht dat ondernemers juist afhaken, schrijft het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post